Index je prije 24 dana otkrio aferu oko Dijane Zadravec. Danas je smijenjena

Foto: Hina

DIJANA Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, danas je smijenjena s tog mjesta. Takvu je odluku donio v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk.

Prošla su točno 24 dana otkako je Index prvi otkrio aferu oko Dijane Zadravec i mobingiranja djelatnika kojima je nadređena.

Prvi smo doznali i objavili da je Kliniku u samo 15 dana napustilo troje radiologa upravo zbog nje. Potom su i sadašnji i bivši djelatnici Vinogradske odlučili istupiti u javnost. Index je prvi objavio da su sadašnji zaposlenici, njih 17, prijavili Zadravec za mobing, dok je 11 bivših djelatnika napisalo pismo, koje je Index prvi dobio, a u kojem jasno objašnjavaju razloge zašto su dali otkaz zbog Dijane Zadravec.

O tome da ih Zadravec mobingira za Index su progovorili i dr. Karolina Bolanča Čulo s Klinike za tumore i dr. Vladimir Kalousek, neuroradiolog iz Vinogradske, pa se brojka onih koji su javno progovorili o mobingu koji vrši Zadravec, popela na 30.

>>11 radiologa dalo otkaz radi Zadravec. Poslali su nam pismo u kojem sve otkrivaju

"Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju. Svi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo. Ne bježimo od posla. Želimo raditi", stoji u pismu koje su bivši djelatnici poslali Indexu i u kojem iznose sve detalje lošeg vodstva.  

Naglasili su činjenicu da Zadravec ima vrlo malo veze s onkološkim bolesnicima te da je svojim vodstvom pokazala nebrigu za onkološke pacijente, što detaljno opisuju u pismu.

Liječnici koji su dali otkaz zbog Zadravec: Docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima

"Kao što Predstojnica ispravno navodi, uvjet za položaj predstojnika Zavoda su doktorat znanosti i docentura ili profesora na fakultetu. Iako poštujemo tradicionalno hijerarhijski odnos u medicini, treba ipak napomenuti da docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima Klinike za tumore, a odjelni liječnik ipak prilično blisku i značajnu vezu", navode.

>>17 djelatnika onkološke radiologije prijavilo Zadravec za mobing, sve su opisali

Index je također prvi objavio da je Dijanu Zadravec 17 zaposlenika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prijavilo za mobing.

"Poštovani,

obraćamo vam se radi problema koji su se intenzivirali odlaskom većeg broja radiologa s Odjela za onkološku radiologiju, što je izazvalo reakciju Predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku o intervencijsku radiologiju.

U proteklih 5 godina Odjel je sustavno zanemarivan, sastanci s osobljem nisu postojali, komunikacija s predstojnicom odvijala se preko tajnice, a često nismo dobivali ni odgovore. Bili smo prepušteni sami sebi.

No, u ponedjeljak 3. svibnja 2021., kad doista više nije bilo radiologa, predstojnica Zavoda, prof. Dijana Zadravec, je sve preuzela i zavladala je atmosfera u kojoj je teško smireno obavljati dnevni posao.

Sastanak s osobljem nije održan, ne znamo ni najosnovnije činjenice, kao npr. koji liječnik je u kojoj dijagnostici, koje ćemo protokole koristiti, tko će očitati hitne nalaze, kako riješiti potrebe bolničkih pacijenata koji čekaju obrade.

Ton kojim nam se obraća Predstojnica je zastrašujuć, kaotičan i prijeteći, u smislu da smo svi neznalice, da trebamo edukaciju, da ništa ne radimo. Stvarno se bojimo za svoja radna mjesta i svoju budućnost.

Ne možemo raditi na takav način i u takvom strahu.

Njezina reakcija na spontani kratki prosvjed je bila gnjevna, optužila nas je da napuštamo pacijente, a danas ujutro je ispitivala tko je bio na prosvjedu, od koga smo primili obavijest i tražila je to u pisanom obliku.

Imamo osjećaj sveprisutne kontrole i prisluškivanja njoj bliskih osoba i osjećamo se potpuno apsorbirani tim strahom i neizvjesnošću.

Ovo je naš vapaj za zaštitu i pomoć nadležnih institucija. S poštovanjem, djelatnici Odjela za onkološku radiologiju", stoji u prijavi koju je potpisalo ukupno 17 djelatnika, a Index je u posjedu imena i prezimena potpisnika.

Zadravec daje niz intervjua, a istovremeno su na Klinici za tumore ostala zaposlena samo 3 radiologa, od 9 koliko ih treba biti

Dijana Zadravec je nakon svakog istupa krenula s napadima i optužila liječnike da su neradnici, da glumataju i da je ona otkrila koruptivne radnje među liječnicima.

Svaki put je ponavljala da se ne osjeća odgovornom, iako je Index razgovarao i s pacijentima Klinike za tumore, koji su nam rekli da teško dolaze na red za radiološke pretrage zbog manjka liječnika.

Dijanu Zadravec, koja je dobila još prošle godina zabranu istupanja od tadašnjeg v.d. ravnatelja Zovaka te potom tu zabranu i od novog v.d. Vatavuka, a koju nije poštivala niti je snosila sankcije za kršenje zabrane, posljednjih dana možemo vidjeti u nizu TV emisija kako optužuje liječnike za korupciju. Dok ona obilazi televizije te još daje intervjue i kod bolnice, na Klinici za tumore ostala su zaposlena samo 3 radiologa, od ukupno 9 koliko ih treba biti po sistematizaciji.

Nakon toga je na Kliniku poslala dio specijalista i specijalizanata s lokacije iz Vinogradske te samim time na toj lokaciji ima manjak radiologa.

Zadravec tvrdi da se liječnici bune jer ih seli s jednog mjesta na drugo jer Vinogradska ima radiologe na još dvije lokacije - na Klinici za tumore u Ilici te u Draškovićevoj na Traumatologiji.

Liječnici koji rade s onkološkim pacijentima: Loš je potez naše premještanje na Traumu

Liječnici koji godinama rade s onkološkim pacijentima na Klinici za tumore smatraju pak izrazito lošim potezom da oni koji rade magnete i utvrđuju karcinome dojki i rektuma idu potom snimati pacijente s prijelomima kostiju na Klinici za traumatologiju.

Nakon cijele drame u Vinogradskoj v.d. ravnatelja Mario Zovak podnio je ostavku te je Indexu rekao: "Dosta mi je lošeg publiciteta za bolnicu, mislim da je demokratski i mudro da se maknem." Potom je za novog v.d. ravnatelja odabran Vatavuk.

>> Ravnatelj Vinogradske podnio ostavku

"Vinogradska je institucija od 175 godina, bilo je i burnijih vremena. Na nama je da stanje stabiliziramo, da nastavimo u miru raditi. Sa Zadravec sam u kolegijalnim odnosima, kao i sa svima. Nemam dugoročni plan što se tiče vođenja bolnice", rekao je Vatavuk nakon preuzimanja dužnosti.

Beroš ga je podržao izjavom da se radi o čovjeku čije su sposobnosti i kapacitet idealan izbor u ključnom trenutku za KBC Sestre Milosrdnice.

Zadravec optužuje sestru da je samovoljno vratila pacijente. Očitovanje bolnice pokazuje da nije

Zadravec je još istog dana sazvala presicu, na kojoj je rekla da očekuje dobru suradnju s Vatavukom pa je optužila medicinsku sestru da je samovoljno vratila šest onkoloških pacijenata koji su došli na preglede i pretrage u bolnicu.

"Ja sam od bivšeg ravnatelja tražila izuzeća dva člana Povjerenstva za unutarnji nadzor, oni su pokazali koliko su pristrani i nekolegijalni. Mi još od ranije imamo loše odnose. Ja sam tražila da u ovim postupcima budu izuzeta ta dva člana. Očitovala sam se na brojne prepiske, moram jasno istaknuti da tu postoji nevjerojatna pojava da se djelatnici s Radiologije bune protiv odredba Ugovora o radu. Ako vi pitate medicinsku sestru zašto je vratila šest pacijenata i rekla da radiologa nema, a bilo ih je, ona vas prijavi na mobing", kazala je Zadravec.

Moja je zadaća da pratim te djelatnike. Vi ne možete voditi zavod ako vam se djelatnici bune na odrednice Ugovora o radu pa vas onda još prijave za mobing", kazala je Zadravec.

Njene optužbe razljutile su Hrvatsku komoru medicinskih sestara. Njihov predsjednik Mario Gazić je ustvrdio da je nekorektno i neprofesionalno optužiti medicinsku sestru kao krivca za odgađanje pregleda i pretraga.

"Iznimno je nekorektno i neprofesionalno optužiti medicinsku sestru kao krivca za odgađanje pregleda i pretraga onkoloških bolesnika, kada cjelokupna javnost zna da problem leži u nerješavanju kadrovskog deficita radiologa, odnosno njihovom višegodišnjem odljevu iz Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestara Milosrdnica", istaknuo je Gazić.

Komora je zatražila očitovanje bolnice o optužbama.

Očitovanje koje su dobili sadrži i izjavu glavne inženjerke medicinske radiologije koja je neposredno nadređena spomenutoj medicinskoj sestri, a iz njene izjave je jasno da medicinska sestra nije samovoljno odgodila pretrage pacijenticama, nego je to učinila prema traženju svoje direktno nadređene inženjerke medicinske radiologije, koja je to i potvrdila, izvijestio je tada Gazić.

Ravnatelj najavljuje da će ovaj tjedan donijeti odluku i tvrdi da je najvažnije probleme rješavati daleko od očiju javnosti

Kako je doznao Index, u petak je Radničko vijeće i Povjerenstvo za unutarnji nadzor trebalo novom v.d.-u Vatavuku dostaviti odluku o sudbini Dijane Zadravec, nakon čega je on dalje trebao donijeti konačnu odluku o tome što će biti s njom. Tada smo najavili da bi odluka mogla biti donesena tijekom ovog tjedna.

Međutim, istog dana se KBC oglasio priopćenjem, u kojem je Vatavuk naveo da se izvješća Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a te mišljenja Glavnog radničkog vijeća glede prispjelih pritužbi očekuje tijekom sljedećeg tjedna te da će tada donijeti odluke u skladu sa svojim ovlastima.

"Najvažnije je da smo u stanju svoje unutarnje probleme rješavati daleko od očiju javnosti, jer to dokazuje i našu snagu i odgovornost najvećeg broja zaposlenika. Posvećeni smo svojim primarnim ciljevima - pružanju pravodobnih usluga pacijentima, ali i očuvanju ugleda naše bolnice, koje je stjecano desetljećima", pisalo je, između ostalog, u priopćenju.

Tjedni trakavica oko Dijane Zadravec dodatno je uznemirila i zabrinula. Index je kontaktirao nekoliko udruga pacijenata, koje su pozvale sve nadležne da što hitnije riješe situaciju u Vinogradskoj.

>> Pacijenti o Zadravec i Vinogradskoj: Ovo je sramota nad sramotama

Šefica udruge žena oboljelih od raka: Ako netko pred mirovinu ode iz institucije u kojoj je cijeli život, trebamo se pitati što se događa

Razgovarali smo s Ivanom Kalogjerom, predsjednicom udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same". Riječ je o ženama koje se liječe ili su se pak liječile na Klinici za tumore.

"Cijela situacija nije dobra ne samo za nas pacijente nego i za društvo. Nas kao pacijente ne zanima tko je pročelnik, bitan nam je dobar liječnik i dobar radiolog, a ja se bojim da su ljudi izgubili povjerenje, i to je ono najgore. Cijela situacija je vrlo mučna, ne znam zašto se ta situacija vuče kao trakavica i zašto se ne riješi. Razgovarala sam s nekoliko radiologa s Klinike. Ako su dali otkaz, ako netko tko je pred mirovinu ode iz institucije u kojoj je cijeli život, onda se trebamo dobro zapitati što se događa. Za mene kao pacijenta je situacija užasavajuća. Ovo nije dobro. Mislim da treba institutu vratiti dignitet, da bude jaka samostalna institucija. To smo mi kao udruga pacijenata i tražili. Poslali smo jedno pismo, no nikakav odgovor na to nismo dobili", rekla je za Index Kalogjera.

Sličan stav je imao i Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, koji je za Index rekao da se oni u 18 godina svog rada nisu bavili kadroviranjem po bolnicama.

"Ali ovo što se događa u Vinogradskoj je sramota nad sramotama. Nije za nas oboljele bitno tko će biti ravnatelj ili predstojnik, nama treba dostupnost prava na liječenje, a ovo prepucavanje je za svaku osudu. To ne koristi nama pacijentima, već dodatno ulijeva nepovjerenje i strah u sustav, a to nije potrebno nikome. Molimo sve u sustavu da se konačno stavi točka na 'i' i da se prestane prepucavati preko leđa pacijenata i neka riješe svoje probleme. I neka pošalju narodu poruku mira, da se ovakve budalaštine ne događaju. Ovo što gledamo u Vinogradskoj su filmovi strave i užasa, zar vrijedi neka pozicija toga da se šalje poruka nepovjerenja pacijentima? Naša zadaća nije kadroviranje, već tražiti dostupnost prava na liječenje", rekao je Drlje.

Održan buran sastanak u Vinogradskoj, skoro pola šefova otišlo kad je Zadravec progovorila

Kako je jučer doznao Index, na sastanku svih predstojnika klinika od njih 23 sastanak je napustilo 9 predstojnika nakon što je Dijana Zadravec krenula sa svojom prezentacijom, iako ona nije bila predviđena.

Index je razgovarao s nekoliko različitih izvora koji su bili na jučerašnjem sastanku.

"Novi v.d. ravnatelja Vatavuk počeo je sastanak s člankom koji je izašao u jednom tjedniku, a iza kojeg svi znaju da stoji Zadravec. U tom se članku bolnica lažno optužuje za niz stvari, a ona je samo sjedila sa strane i tipkala na mobitel, dok su ostali slušali što Vatavuk govori. Bio je izrazito revoltiran, jer je u tom članku izneseno toliko laži. Na sastanku je iznio i problem Radiologije i rekao je da su stručne službe radile cijeli vikend i da nisu našle nijednu grešku niti dokaz za kriminal koji su počinili dr. Kalousek i Čule, za koji Zadravec u svim medijima optužuje te liječnike. Nakon toga je rekao da je dao unutarnjoj reviziji da napravi izvješće o utvrđenom te je rekao da je ljut zbog te sramote za bolnicu", kazali su nam izvori iz Vinogradske.

Prema riječima naših izvora, potom su reagirala dva predstojnika i rekla da je dosta takve situacije.

"Jedna predstojnica je ustala i rekla da je dosta okolišnih priča i izmišljotina, da svi dobro znaju tko stoji iza njih te je rekla da je jedino preostalo da ravnatelj donese odluku o Zadravec. I rekla je ravnatelju da ima njihovu podršku da donese odluku što će biti sa Zadravec. Na to je ravnatelj rekao: 'Dobro' i potom se Zadravec javila i izašla za govornicu. Stavila je USB i počela prezentaciju, a ljudi su počeli negodovati jer to nije bilo predviđeno. Pola ih je otišlo demonstrativno, 9 predstojnika klinika i još ljudi iz stručnih službi. Bilo im je dosta. A nakon što su otišli, Zadravec se nije dala smesti i nastavila je 20 minuta prezentaciju o tome koliko ima opreme pa koliko je radiologa dalo otkaze u drugim bolnicama. Ljudi su gubili vrijeme, požurivali su Zadravec, no ona se nije dala, pričala je do kraja svoje. I na kraju joj Vatavuk ništa konkretno nije rekao niti prigovorio za intervjue koje je prošli tjedan dala za nekoliko medija, unatoč tome što svi u bolnici od prošlog tjedna imaju zabranu istupa u medijima, a samo ju je ona kršila", rekli su nam izvori.

Iz više izvora smo čuli da su predstojnici bili razočarani nastupom ravnatelja Vatavuka na jutrošnjoj sjednici, jer nijednom rečenicom nije dao do znanja tko je kriv za situaciju, a svi su znali tko je.

>> Tko je Dijana Zadravec? Bacala stolice, vikala na Beroša, otjerala radiologe

Stranu Dijane Zadravec nismo čuli jer nam je, podsjetimo, prije 10-ak dana odgovorila da s Indexom više ne želi imati nikakvog doticaja.

Vatavuk smijenio Zadravec zbog "neodrživog stanja i urušavanja radiološke djelatnosti"

Zadravec je danas smijenjena odlukom v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk.

"V.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice preuzeo je upravljanje Zavodom za radiologiju umjesto prof. Dijane Zadravec do imenovanja novog predstojnika. Osiguran je dovoljan broj radiologa za redovito funkcioniranje cijelog bolničkog sustava. Prof. dr. Dijana Zadravec od danas više nije predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice. To je odlučio v.d. ravnatelja te druge po veličini bolničke ustanove u Hrvatskoj, prof. dr. Zoran Vatavuk", stoji u priopćenju koje su poslali iz bolnice.

Vođenje zavoda od strane prof. Zadravec u proteklom razdoblju rezultiralo je ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima, što je dovelo do velikog odljeva kadrova iz naše ustanove, rekao je Vatavuk.

"Takvo daljnje stanje je neodrživo, prije svega, zbog ugrožavanja redovitog pružanja usluga pacijentima, ali i daljnjeg urušavanja radiološke djelatnosti u bolnici. Uz to, eskalacija sukoba prešla je granice naše ustanove, sukobi i međusobne optužbe u javnosti nanose nemjerljivu štetu KBC-u Sestre milosrdnice i svim zaposlenicima', izjavio je Vatavuk.

Zadravec je nakon smjene za N1 televiziju kratko poručila da je "koruptivna hobotnica privremeno pobijedila".

Podsjetimo na to da je predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić u više navrata izjavljivao da je za smjenu Zadravec nadležan isključivo ravnatelj.

Dodajmo i to da je 2016. godine na parlamentarnim izborima Andrej Plenković uvrstio Dijanu Zadravec na svoju listu u 1. izbornoj jedinici.

>> Zadravec kaže da slabo poznaje Plenkovića. Imaju hrpu zajedničkih fotografija

Tijekom predizborne kampanje Plenkovića se učestalo moglo vidjeti u društvu Zadravec, čemu svjedoče brojne fotografije koje je Dijana Zadravec objavljivala na svom službenom Facebook profilu.

Pročitajte više