Index otkriva: Osuđeni pedofil od Varaždina dobio gradilište, prvi na listi za braniteljski kredit

Foto: Privatni album

NEDAVNO smo objavili potresnu ispovijest majke čija se kći bacila pod vlak, nakon što je prijavila očuha pedofila koji ju je punih devet godina seksualno zlostavljao. Nakon svega što je činio Lauri, čiji se život ugasio uoči osamnaestog rođendana, pedofil je pravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora od 15 godina zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa spolnim odnošajem s djetetom.

Za manje od tri godine, točno 23. rujna 2018., D. D. će izaći iz zatvora u Lepoglavi i ponovo će biti slobodan čovjek. Laurina se majka pak nikada neće osloboditi okova prošlosti, no uz sve to, ona sada strahuje i od budućnosti jer bi pedofil, po izlasku iz zatvora, trebao sagraditi kuću u njenom susjedstvu, na gradilištu koje mu je darovano.

"Pedofil koji je uništio moj i život mog djeteta, svih ovih 12 godina dok je na besplatnom stanu i hrani u Lepoglavi, prima veliku braniteljsku mirovinu i na račun mu je do sada već sjelo oko milijun kuna. Uz to, dobio je i gradilište koje je nedaleko od škole i kuće gdje živim sa svojom drugom kćerkicom koja sada ima 9 godina, točno onoliko koliko je Laura imala kada ju je monstrum počeo seksualno zlostavljati. U blizini gradilišta je i kuća moje mlađe sestre koja ima četiri kćerkice i sina i koja također živi u velikom strahu jer joj je prijetio. Kako bih spriječila da se osuđeni pedofil doseli u blizinu nas i u blizinu škole, do sada sam već kucala na mnoga vrata, no nitko nije pokazao ni razumijevanje ni volju da ovaj, ni malo bezopasan problem, riješi", kaže nam J. U.

Index je ovih dana došao u posjed orginalnog ugovora iz kog se vidi da je D. D. sporno gradilište dobio u vlasništvo od Grada Varaždina još 2000. godine. U to je vrijeme u gradonačelničkoj fotelji sjedio Zlatko Horvat.

Zemljište trebalo biti vraćeno u vlasništvo grada još 2002.

Spornim ugovorom, u svrhu izgradnje obiteljske kuće, grad Varaždin je ratnom vojnom invalidu D.D. bez naknade ustupio u vlasništvo svoje zemljište, jedno površine 1434 te drugo površine 660 četvornih metara.

No, u članku 4 istog Ugovora jasno se navodi da se nekretnine vraćaju u vlasništvo grada Varaždina, a ugovor će se smatrati raskinutim, ukoliko D. D., u roku od godine dana od zaključenja ugovora, ne započne sa izgradnjom stambene građevine. Budući da je Ugovor o ustupu zemljišta u vlasništvo, koji su potpisali D. D, i tadašnji gradonačelnik Varaždina Zlatko Horvat, sklopljen 2. svibnja 2001., zemljište je, prema članku 4, trebalo biti vraćeno u vlasništvo grada još u svibnju 2002. godine, no to se ipak, ni do dan danas, nije dogodilo.

Zašto se nije postupilo sukladno članku iz ugovora, je li riječ o slučajnom propustu, klasičnom nemaru uhljeba ili je pak posrijedi nešto treće? Odgovor smo zatražili od čelnika Grada Varaždina.

Kroz neslužbene kontakte doznali smo da je sadašnja gradska vrhuška i sama šokirana cijelim slučajem i propustom za koji su odgovorni njihovi prethodnici te ga namjerava što prije ispraviti. No, u službenom odgovoru koji smo dobili iz Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, retorika je znatno ublažena. Iako iz sadašnje postave Gradske uprave tvrde da o čitavom ovom slučaju, do sada, nisu imali nikakva saznanja, ni sada, nakon što smo im ukazali na propust te im dostavili sporni ugovor, još uvijek nisu poduzeli konkretan korak kojim bi se ispravio 13 godina star propust.

Zahvalili Indexu jer je skrenuo pozornost na slučaj

Evo što su iz Varaždina odgovorili na upit Index-a :

"Temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Grad Varaždin je ratnom vojnom invalidu D. D. iz Varaždina,  ustupio u vlasništvo dvije parcele u tadašnjoj k.o. Kućan, u svrhu izgradnje obiteljske kuće. Ugovor je sklopljen 02.05.2001. godine, i proveden je u zemljišnim knjigama. U novoj zemljišnoj knjizi ustupljene parcele se vode kao čk.br. 86/2 pašnjak Nova sa 743 m3, čk.br. 86/1 put Nova sa 51 m2 i čk.br. 87 oranica poredje sa 1375 m2 k.o. Gornji Kućan. Na svim parcelama je upisana zabrana otuđenja nekretnina do trenutka izgradnje stambene građevine do stanja useljivosti.

Grad do sad nije imao saznanja o situaciji u kojoj se nalazi gospodin Danilović.   Temeljem ovog upita pokrenut je postupak oko utvrđivanja svih okolnosti i eventualnih promjena u vezi sa sklopljenim ugovorom."

Na naše pitanje znači li da je "pokretanje postupaka oko utvrđivanja okolnosti i eventualnih promjena u vezi sa sklopljenim ugovorom" ujedno i pokretanje postupka oduzimanja gradilišta te vraćanja zemljišta u vlasništvo grada,  Dražen Dretar, iz Upravnog odjel za poslove gradonačelnika, odgovorio nam je da takav zaključak ipak nije moguće izvući jer, kako kaže, "u takvim  pravnim poslovima nema automatizma". "Hvala Indexu što nam je skrenuo pozornost na ovaj slučaj za koji do sada nismo znali. Kolege sada ispituju sve okolnosti tog slučaja, a sve okolnosti predmeta treba utvrditi na sudu", kaže Dretar, istaknuvši da se i osobno nada kako će grad u što skorije vrijeme i službeno riješiti ovaj problem.

Prvi na listi za kredit

Osim mirovine koju uredno prima i tijekom odsluženja zatvorske kazne te gradilišta koje je dobio na poklon, osuđeni pedofil čeka i stambeni kredit od Ministarstva branitelja. Prema podacima dostupnim na stranici Ministarstva branitelja, D. D. je prvi na Listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita i za dodjelu financijske potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U odgovoru koji smo dobili na upit Ministarstvo branitelja, zatraživši da se očituju o konkretnom slučaju, navodi se da je D. D. , kao HRVI 40 posto, u ožujku 1999. podnio zahtjev Ministarstvu branitelja za dodjelu stambenog kredita za izgradnju obiteljske kuće. Evo što su nam odgovorili iz Ministarstva :


"Imenovani do današnjeg dana nije ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje jer se isto provodi sukladno važećoj Listi prvenstva koje Ministartvo branitelja objavljuje svake godine i primijenjuje se od 1. ožujka te sukladno raspoloživim sredstvima državnog proračuna.

Također imenovani nije ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje jer se trenutno nalazi na izdržavanju kazne dugotrajnog zatvora. Trenutno isti ne bi niti mogao realizirati eventualni dodijeljeni stambeni kredit, a niti mu je u ovome trenutku za njegovu samačku obitelj potrebno stambeno zbrinjavanje.

Ministarstvo naravno ima saznanja da je isti počinio teški zločin za koji odslužuje kaznu dugotrajnog zatvora, ali navedeno, sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji neće predstavljati zapreku za eventualnim njegovim stambenim zbrinjavanje nakon odsluženja kazne.
 
Komunalno opremljeno građevinsko zemljište za izgradnju obiteljske kuće bez naknade ustupaju jednice lokalne samouprave sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, pa je tako i postupak oduzimanja građevinskog zemljišta u nadležnosti iste (ukoliko nije započeta nikakva izgradnja objekta u roku iz Ugovora)“, stoji u odgovoru koji potpisuje Zvonimir Galić, savjetnik u Kabinetu ministra.
 

Pročitajte više