INDEX U HRVATSKOJ KOSTAJNICI "Skakali smo kroz prozore, ovdje više nema života. Još se trese..."

Foto i video: Index

TIJEKOM sjednice Kriznog stožera Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, na kojoj je bio i predsjednik vlade Andrej Plenković, u Starom putu u novom klizištu oštećeno je desetak kuća, od kojih neke potpuno.

>> IZVANREDNO STANJE Veliki odron tla u Hrvatskoj Kostajnici, uništene kuće, ima ozlijeđenih

>> SNIMKA IZ ZRAKA Pogledajte strašne prizore srušenih kuća, do temelja su uništene

Na klizištu u Starom putu oštećeno je desetak kuća, od kojih su neke potpuno uništene, a u većini se ne može stanovati. Na sreću, zbog grmljavine koja je pratila odron stanovnici su uspjeli pobjeći.

Index je u Hrvatskoj Kostajnici. Razgovarali smo s mještaninom Semirom Orlićem, čija je kuća urušena nakon velikog odrona tla.

Kako nam je ispričao, sve se dogodilo u svega nekoliko sekundi, iako je, kako kaže, još od jučer bilo naznaka da bi moglo doći do odrona. "To je sve u sekundi bilo, cijelo brdo je krenulo odozgo, žena i djeca su bježali pred time, po hrpama zemlje. Života više ovdje nema", kazao nam je.

Pod zemljom zakopano stado ovaca

Kako kaže, osim kuće je ostao i bez stada ovaca, koje je zatrpao odron. Policija mu je dopustila da uđe u razrušenu kuću kako bi pokupio lijekove za sebe i suprugu. Supruga i djeca smješteni su kod susjeda.

"Još puca, još se potresa. Još uvijek se osjeti da puca u kući. Žena i djeca su otišli kod prijatelja.

Što reći, ja sam hrvatski branitelj, kuću sam dobio preko države. Sad sam izgubio krov nad glavom, što reći...", kaže.


Službe nisu reagirale na upozorenja?

"Osjetilo se još sinoć, bio sam kod susjeda, već je počela pucati zemlja. Neke službe ne odrađuju posao kako treba. Dolazili su danas slikati tu i sve, ja i supruga smo ih obavijestili na vrijeme, a odgovor koji smo dobili je bio: Mi nismo nadležni za to", kaže Orlić.

Dodaje kako je supruga zvala nadležne službe svega sat vremena prije nego što je došlo do odrona, ali je dobila odgovor da "nisu nadležni". Dodaje i kako su takve situacije u Hrvatskoj Kostajnici "normalne".

''Što reći, što dalje? Neka su mi žena i djeca zdravi, neka su susjedi zdravi. Ljudi su skakali s balkona da bi se spasili", zaključuje Semir Orlić.

>> RAZVOJ SITUACIJE PRATITE NA INDEXU.

Pročitajte više