10 godina na webu

U TRAVNJU 1999. Matija Babić pokrenuo je Vlast.net, prvi hrvatski politički site. Slijedio je Izbori.net pa potom Vijesti.net - današnja rubrika Vijesti na Indexu.
 

Upravo stranice prethodnice Indexa uvele su revolucionarne sadržaje na hrvatski web: 1999. na Izbori.net organiziran je prvi chat u Hrvatskoj (gosti su bili Ivica Račan i Dražen Budiša), a Vijesti.net prvi je uveo niz sadržaja kakvi su se tek nekoliko godina kasnije počeli smatrati uobičajenima (news alert, vezane vijesti, komentari posjetitelja itd.).


 
Index.hr portal
 
Vijesti.net smješta se 2000. pod okrilje internet providera Globalneta, no dvije godine kasnije kompletna ekipa portala Vijesti.net i portala Online odlučuje se za samostalan put: u prosincu 2002. Matija Babić (autor, urednik i dizajner), Gordan Novoselec (programer), Andreja Hudika (novinarka), Neven Barković (novinar) i Miljenko Nikolić (novinar) s doslovno nula kuna pokreću Index.hr. 
 
Svega tri mjeseca nakon pokretanja, Index.hr proglašen je najboljim hrvatskim web stranicama od strane sva tri informatička magazina u Hrvatskoj, te Nacionala i Jutarnjeg lista.
 
Od prvog dana obilježja Indexa su pisanje bez dlake na jeziku, držanje distance od svih političkih struja, kritiziranje nacionalnih idola bez obzira na kritiku posjetitelja te oštar stav prema vlasti, navijačima, primitivizmu i licemjerju svake vrste, crkvi i gospodarskim moćnicima bez obzira na cijenu.

Vlasnička struktura Indexa je jednostavna, od prvog dana nepromijenjena: većinski vlasnik Indexa je Matija Babić, a suvlasnici supokretači Indexa - Gordan Novoselec, Andreja Hudika i Miljenko Nikolić te osobe koje su pomogle pri pokretanju Indexa - Ivan Matić, Darko Budor i Dean Janaček.

 
Od Thompsona do smjene ministara 

Index je prvi objavio niz priča i snimki koje su uzdrmale Hrvatsku: zeleni ugovori hrvatskih branitelja, prva hrvatska seks-video afera sa Severinom, zabranjeni video poraza Cro Copa, snimka Thompsonove izvedbe "Jasenovac i Gradiška Stara" nakon koje mu je zabranjen nastup u zemljama EU, afera Imostroj nakon koje je ostavku podnio ministar Miomir Žužul, snimka proustaškog govora Stipe Mesića, afera Vepar nakon koje je ostavku podnio ministar Ivica Kirin itd.
 
Usprkos fami da je vijest o Severininom porno uratku zaslužna za uspjeh Indexa, činjenica je da je Index nakon toga bilježio podjednak rast posjećenosti kao i prije "slučaja Severina". Činjenica je međutim da je spomenuta vijest najveća vijest u povijesti Hrvatske prema najobjektivnijem kriteriju - interesu javnosti.
 
Index grupa 

U 2006. Index Grupa pokreće Bloger.hr - danas šesti najposjećeniji site i najbrže rastući blog servis u Hrvatskoj. 2008. u suradnji s Greenvectorom pokrećemo i prvi hrvatski multiplayer site - Igra.hr, čiji boom predviđamo do kraja 2009.
 
Pred nama i Vama su mnogi uzbudljivi projekti: mnoge novosti unutar Indexa, novi siteovi poput portala Sport.hr koji će biti pokrenut do kraja 2009., te širenje na BiH i Srbiju, gdje do kraja godine planiramo pokrenuti Bloger.rs.

 
Idealni nismo
 
No hvaliti se je lako. Ispričavamo se na onome što ne radimo dobro, uz obećanje da ćemo se potruditi biti bolji u segmentima u kojima ne briljiramo: Index nije najbrži site na svijetu, bugova ima i previše, forum da ne spominjemo. Pred timom od sedam "in house" programera izazov je da do kraja godine Index.hr tehnički dovedu na razinu vodećih svjetskih portala. Znamo, i lektori će se morati više truditi.

Sve znamo, i rješavat ćemo. Molimo vas za malo strpljenja i da uzmete u obzir da je Index jedini portal iza kojeg ne stoji strani fond ili jaka korporacija te da sve što radimo financiramo isključivo putem oglasa.
 
Žutilo?
 
Prigovarate nam i da smo u sekciji XMaga ponekad prežuti - no Index je taman onoliko žućkast koliko posjetitelji svojim klikovima to traže.
 
Index kombinira snažno i odvažno istraživačko novinarstvo, te nepopulističke komentare najboljih hrvatskih komentatora, s neobaveznim i tabloidnim temama u svojoj showbiz sekciji.
 
Deviza takve uređivačke politike jest "Samo Paris Hilton može smijeniti Sanadera" ili u prijevodu: u Hrvatskoj medij koji se srami popularnih i populističkih tema nikad ne može postići dovoljnu čitanost da bi bio utjecajan i financijski neovisan.

 
Kombinacija onoga što je "bitno" s onim što je široj publici "interesantno", od Indexa je stvorila jedan od rijetkih medija koji ima priliku široku publiku zainteresirati i za angažirane teme.
 
Hvala Vam
 
Cijenimo sve Vaše pohvale koje nas motiviraju te kritike koje nam pomažu da postanemo još bolji.
 
Prema Googleu, Index mjesečno posjeti 1,2 milijuna ljudi, prvi konkurenti zaostaju za 300 tisuća. Index Grupa (Index.hr, Bloger.hr, Igra.hr) najposjećenija je u Hrvatskoj prema gemiusAudienceu, i doseže više od 50% hrvatskog tržišta. Index.hr najposjećeniji je hrvatski portal i prema neovisnom međunarodnom servisu Alexa.com.
 
Index.hr je jedini hrvatski portal - Superbrand (uvršten na popis hrvatskih Superbrandova za 2008. i 2009.) te jedini hrvatski web site uvršten među "100 brendova u koje Hrvati imaju najviše povjerenja" u 2008. i 2009. prema istraživanju udruge Konzument.
 
Zahvaljujemo Vam na posjeti. Upravo zbog Vas Index je danas uvjerljivo najposjećeniji i najutjecajniji hrvatski site, a Index Grupa vjerojatno najjača domaća medijska kompanija. 

Index.hr

Kontakt:

Autor: Matija Babić (matija.babic@gmail.com)

Glavna urednica: Andreja Hudika (andreja.hudika@gmail.com
Zamjenica glavne urednice: Ivana Miković (
mikovicivana@gmail.com)
Redakcija (
desk@index.hr)
Voditelj developmenta: Gordan Novoselec (
gordan@index.hr)
Direktorica: Vana Šalov (vana@index.hr)
Direktor prodaje oglasa: Stipe Grubišić (stipe.grubisic@index.hr)

Pročitajte više