Index.hr i Nova dobili nagradu "Miko Tripalo" za promicanje demokracije

CENTAR za demokraciju "Miko Tripalo" dodijelio je danas nagradu za promicanje demokracije i medijskih i ljudskih sloboda Indexu i Novoj TV. Ovu nagradu posljednji je put, 2006. godine, dobio Radio 101, a posljednje dvije godine nije bilo laureata, istaknula je predsjednica Skupštine Centra "Miko Tripalo" Vesna Pusić.

"To možda najbolje govori o stanju hrvatskog društva, ali i namjeri Centra "Miko Tripalo" da održi visoke kriterije", kazala je Pusić. Predsjednica HNS-a prisjetila se i pokojnog Tripala, kazavši kako je njena generacija od njega i njegove generacije prvi put naučila da politika može biti nešto drugačije, nešto relevantno za svakodnevni društveni život.

 
"Mediji su ovisni o oglašivačima, Index je iznimka"

Predsjednik Upravnog odbora Centra "Miko Tripalo" i profesor na Pravnom fakultetu, u čijim se prostorijama dodjela održala, Josip Kregar, istaknuo je kako ova nagrada nije utemeljena s namjerom da se dodjeljuje isključivo novinarima, ali je vrlo znakovito da su dosad svi dobitnici bili iz novinarskih krugova. "To pokazuje tko su pravi nositelji demokratskih promjena u hrvatskom društvu", kazao je Kregar.

U obrazloženju nagrade Kregar je istaknuo kako su se ove godine odlučili za dva dobitnika zato što prošle dvije godine nije bilo laureata, ali i zato što je bilo teško donijeti odluku između Informativnog programa Nove TV i Indexove rubrike vijesti. Kregar je napomenuo kako je veliki problem današnjeg hrvatskog društva nedostatak prave medijske nezavisnosti zbog sprege velikih oglašivača i vlasnika utjecajnih medija, te naglasio kako je Index u tom slučaju iznimka.
 
Vlasniku Indexa Matiji Babiću i šefici Informativnog programa Nove TV nagradu je uručio Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH i predsjednik emeritus Centra "Miko Tripalo".
 
Iva Gačić pri preuzimanju nagrade zahvalila je i izjavila kako su djelatnici Nove TV "najbolji, najpametniji i najljepši".
 
Matija Babić, većinski vlasnik Indexa, na dodjeli je izjavio: "Posebna je čast primiti nagradu koja nosi ime jednog tako velikog čovjeka kao što je Miko Tripalo. Ovo nam je veliki poticaj da budemo još bolji, ali i komercijalno isplativi jer kad se medij ugasi, i njegova borba postaje uzaludna. No, i usprkos tome će nam razne političke i oglašivačke 'svete krave' hrvatskog društva i dalje služiti samo da bi od njih radili krvave bifteke".

Pročitajte više