Indija i Pakistan dogovorili obnovu mirovnih pregovora



PREMIJERI Indije i Pakistana dogovorili su se danas kako će nastaviti dogovore svojih vodećih diplomata koji su prekinuti nakon što je u terorističkom napadu u Mumbaiju 2008. godine za koji je Indija okrivila Pakistan poginulo 166 ljudi.

Manmohan Singh i njegov pakistanski kolega Yousuf Raza Gilani složili su se da je potrebno normalizirati napete odnose dviju zemalja, koje su u zadnjih 60 godina nekoliko puta ratovale i još su uvijek na stalnom rubu sukoba.

U maloj kraljevini Butan, na summitu azijskih zemalja, dogovorili su da će poslati ministre vanjskih poslova da nastave službene razgovore, započete 2004. godine.

Indijska ministrica vanjskih poslova Nirupama Rao rekla je da je Gilani obećao Indiji kako njegova zemlja neće dopustiti da terorističke grupe koriste njihovo tlo za planiranje daljnjih napada na Indiju, a dva su se premijera "dogovorila da bi odnosi dviju zemalja trebali biti normalizirani i da bi kanali komunikacije trebali biti otvoreni kako bi osigurali težnju za mirom u obje zemlje".

Rao je dodala kako je Indija voljna raspraviti o svim problemima koji stoje između njih i Pakistana, od graničnih sporova preko nuklearnog oružja do Kašmira, dok su pakistanski dužnosnici bili malo škrtiji na riječima, ali su pohvalili sastanak.

Pročitajte više