Indija i Pakistan objavili "temeljne mirovne smjernice"

NUKLEARNI rivali Indija i Pakistan objavili su u srijedu "temeljne mirovne smjernice" na temelju kojih bi moglo završiti polustoljetno neprijateljstvo i sukobi oko himalajske pokrajine Kašmira.

Nakon trodnevnih pripremnih razgovora u Islamabadu dvije su se strane dogovorile u idućih šest mjeseci održati niz sastanaka na kojima će raspravljati o širokom nizu tema, a na prvome će mjestu biti nuklearno i pitanje Kašmira.

"Pred nama je sada neka vrsta temeljnih mirovnih smjernica za pakistansko-indijski mirovni proces oko kojih smo se dogovorili", rekao je nakon sastanka s indijskim ministrom Shashankom pakistanski ministar vanjskih poslova Riaz Khokhar.

"Nadamo se da će te smjernice dovesti do dogovora o svim otvorenim pitanjima između Indije i Pakistana, a u perspektivi i do trajnoga mira.

Ministri vanjskih poslova ponovno će se sastati u svibnju ili u lipnju i početi dijalog raspravom o Kašmiru i mjerama za smanjivanje opasnosti od nuklearnoga i konvencionalnog rata.

Predstavnici drugih ministarstava sastat će se u srpnju i razgovarati o cijelom nizu pitanja, među ostalima i o gospodarskim vezama, kontaktima stanovništva, sporu oko podjele vode, vodenim granicama i ledenjaku Siachen, najvišem bojnome polju na svijetu.

Ministri vanjskih poslova opet će se sastati u kolovozu i razmotriti ukupan napredak, kaže se u zajedničkom priopćenju.

Od stjecanja nezavisnosti od Britanije 1947. Indija i Pakistan triput su ratovale, od toga dvaput zbog Kašmira na koji obje zemlje polažu pravo. Ustanak muslimanskih pobunjenika u Kašmiru od 1989. dodatno pogoršava odnose tih susjednih zemalja.

Indija i Pakistan bili su 2002. na rubu četvrtoga rata, četiri godine nakon što su obje izvele nuklearne testove.

Diplomati vide znak da obje zemlje istinski žele ostvariti napredak prema miru i izbjeći prepreke koje su potkopale prethodne pokušaje za izglađivanje nesuglasica, ali i upozoravaju da je ostalo još puno posla.

"Čini se da su obje apsolutno odlučne izbjeći nesporazume i ovaj put uspjeti", kaže jedan zapadni diplomat. "TO je dobar početak, ali najteže tek dolazi kad počnu pregovarati o bitnome".

Stanovnici Kašmira pozdravljaju novi razvoj događaja, ali žale se da su isključeni iz razgovora.

"Pozdravljamo odluku dužnosnika Indije i Pakistana, ali bez sudjelovanja ljudi iz Kašmira takvi razgovori neće dati rezultata", kaže Moulana Abbas Ansari, predsjednik separatističke stranke Konferencije za slobodu svih stranaka.

Pročitajte više