Indija ide na izbore, trajat će preko mjesec dana

Na slici je Narendra Modi, indijski premijer Foto: Hina/ EPA

INDIJA će opće izbore održati u sedam faza, od  11. travnja do 19. svibnja, objavilo je u nedjelju izborno povjerenstvo, a očekuje se uspjeh stranke premijera Narendre Modija kojemu je popularnost porasla nakon vojnih napetosti sa susjednim Pakistanom.

Gotovo 900 milijuna ljudi ima pravo glasa, od kojih je 15 milijuna u dobi od 18 i 19 godina.

Prebrojavanje glasova održat će se 23. svibnja i tog će dana biti objavljeni rezultati izbora.

Sve do prije nekoliko tjedana, manjak radnih mjesta i niske cijene poljoprivrednih proizvoda potkopavali su popularnost premijera Modija, no sada mu u prilog idu nove napetosti s Pakistanom.

Vladajući u prednosti

Ankete pokazuju da je njegova vladajuća stranka BJP u očitoj prednosti pred oporbenim strankama nakon što su se indijske oružane snage prošli mjesec sukobile s pakistanskim, što je izazvalo jačanje domoljubnog zanosa u zemlji od 1,3 milijarda stanovnika.

BJP je došao na vlast 2014., zamijenivši vladu Indijskog nacionalnog kongresa.

Osim parlamentarnih izbora, u isto vrijeme održat će se i izbori za skupštine u četiri indijske države kojima mandat istječe u lipnju. Među njima neće biti Jammu i Kašmir zbog sigurnosne situacije.

Izbori će se održati u fazama kako bi se omogućilo premještanje snaga sigurnosti koje će ih osiguravati i prijevoz izbornih dužnosnika i opreme.

Izbori za Donji dom parlamenta održavaju se svakih pet godina.

Pročitajte više