Indija oprezno ublažava mjere, broj novozaraženih najniži je u dva mjeseca

Foto: EPA

MNOGE indijske države u ponedjeljak su ublažile ograničenja protiv koronavirusa, uključujući glavni grad Delhi, gdje su vlasti dopustile otvaranje svih trgovina i trgovačkih centara, jer je broj novozaraženih pao na najnižu razinu u više od dva mjeseca.

Stručnjaci su upozorili protiv potpunog ponovnog otvaranja jer je Indija cijepila samo oko 5 posto od svojih 950 milijuna odraslih osoba s potrebne dvije doze, čineći milijune ranjivima.

Broj zaraženih u Indiji je dosegao vrhunac u svibnju s oko 400.000 novih slučajeva dnevno i pao je na 70.421 novih slučajeva zabilježenih u ponedjeljak, što je najniži dnevni porast od 31. ožujka, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Podaci pokazuju da je broj umrlih porastao za 3921.

Oprezno popuštaju mjere

Indija je zauzela drugo mjesto po broju zaraženih covidom-19 na svijetu nakon Sjedinjenih Država, s 29.51 milijun slučajeva i 374.305 umrlih, prema podacima ministarstva.

Vlasti u Delhiju dopustile su ponovno otvaranje svih trgovina i trgovačkih centara, iako su barovi, teretane, saloni, kina i parkovi i dalje bili zatvoreni.

Bolnice u Delhiju prošli mjesec su se borile za osiguravanje boca s kisikom i kreveta za pacijente jer je broj zaraženih porastao, no početkom lipnja grad je omogućio tvrtkama da vrate 50 posto zaposlenih i djelomično je nastavljen javni prijevoz.

U južnoj državi Tamil Nadu, poznatoj po proizvodnji automobila, nekim je tvrtkama dopušteno vratiti 50 posto zaposlenih, a saloni i prodavaonice pića ponovno su otvoreni. Autobusni prijevoz bit će obustavljen do 21. lipnja.

U Bengaluruu, glavnom gradu susjedne države Karnatake i velikom tehnološkom čvorištu, promet se vratio na ulice jer su vlasti dopustile djelomično ponovno otvaranje tvrtki, iako i dalje postoji strogi policijski sat preko noći i tijekom vikenda.

Pritisak za nastavak gospodarskih aktivnosti porastao je jer milijuni ovise o dnevnicama za plaćanje hrane i stanarine.

"Indija se mora ponovno otvoriti jer je izazov održavanja fine ravnoteže između života i sredstava za život presudan", rekao je Rajib Dasgupta, voditelj Centra za socijalnu medicinu i zdravstvo zajednice na Sveučilištu Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

Pročitajte više