INDIJANSKE KOCKARNICE FINANCIRALE POLITIČKE KAMPANJE U SAD

Neka indijanska plemena koja imaju kockarnice ugrozila su interese kazina u Las Vegasu dajući veće financijske donacije tijekom posljednjih izbora u SAD.

Novi američki zakon o financiranju izbornih kampanja omogućava plemenskim kockarnicama lakše političke donacije nego kockarskim suparnicima koji nisu Indijanci. Tvrtkama su sad zabranjene donacije iz prihoda, a plemena to mogu, i to bez ograničenja krajnjeg iznosa.

Indijanci su tako dali najmanje 7 milijuna dolara saveznim kandidatima, stranačkim odborima i odborima za političku akciju u dvogodišnjem ciklusu koji je završio prošlogodišnjim izborima, pokazala je analiza podataka Saveznog izbornog povjerenstva i službe za praćenje političkog financiranja PoliticalMoneyLine koju je napravila agencija Associated Press.

I dok su neograničene donacije, poznate kao meki novac, zabranjene za sve ostale, njihov poseban status u zakonu o financiranju kampanja nekima se čini nepravednim.

"Oni mogu davati novac, što ne može nijedna američka tvrtka", rekao je potpredsjednik korporacije kasina Mandalay Resort Group iz Las Vegasa Mike Sloan. "To je nesklad koji je, vjerojatno nenamjerno, stvorio Kongres i rezultat ekspanzije indijanskih kockarnica", rekao je.

Zagovornici plemenskih kockarnica, poput Nacionalne udruge indijanskih kockarnica, rekli su da su neki članovi Kongresa razmatrali mogućnost da plemena izjednače s drugim donatorima, ali su se oni lobiranjem izborili za održanje posebnog statusa koji im je odobrilo Savezno izborno povjerenstvo.

Indijanski vođe odbacuju kritike kao ljubomoru zato što Indijanci žele popraviti svoj politički status.

Ni novi ni stari zakon o financiranju političkih kampanja ne spominje izrijekom indijanska plemena.

Najmanje dva plemena dala su po više od pola milijuna dolara, što je otprilike jednako svotama velikih kockarskih tvrtki iz Las Vegasa poput Harrah's Entertainmenta i Mandalaya.

Ukupno gledajući, na posljednjih izborima indijanska plemena više su donirala Demokratsku stranku, a republikanac Guevremont je jedan od indijanskih vođa koji očekuju da se to promijeni sad kad njegova stranka ima većinu i u vladi i u parlamentu.

Pročitajte više