Indijski premijer poziva Pakistan na put mira

INDIJSKI premijer Atal Behari Vajpayee u petak je, povodom Dana nezavisnosti Indije, pozvao Pakistan da se Indiji pridruži na putu mira, tražeći istodobno od Islamabada da okonča pogranični terorizam.

"Na naš Dan nezavisnosti pozivam Pakistan da nam se pridruži na putu mira", rekao je indijski premijer obraćajući se narodu iz Crvene tvrđave iz 17. stoljeća, u starom dijelu New Delhija.

"Put pred nama je krševit, pun mina, no udružimo li zajedničke napore, prepreke će nestati", kazao je Vajpayee zatvoren u kabinu od neprobojnog stakla.

"Napredovali smo u normalizaciji naših odnosa, no teroristički napadi još uvijek su prisutni"

Prošle su godine nuklearni suparnici, Indija i Pakistan zamalo započeli svoj četvrti po redu sukob nakon osamostaljenja od Velike Britanije 1947. god.

Dvije su zemlje ponovno uspostavile diplomatske odnose i autobusne veze nakon što se Vajpayee u travnju obvezao da će uložiti potrebne napore za postizanje mire, no mirovni su pregovori zamrznuti jer Indija optužuje Pakistan da podržava "pogranični terorizam" u Kašmiru i na drugim područjima. Kašmir je izvor neprijateljstva između te dvije zemlje već više od pola stoljeća.

Pročitajte više