Indijski specijalci su svjetski vrh. Akcija spašavanja broda od pirata to dokazuje

Foto: Ministry of Defence/PIB

Spašavanje komercijalnog broda koji su oteli pirati kod obale Somalije pokazuje da je indijska vojska razvila specijalne snage koje se mogu mjeriti s najboljima na svijetu, kažu analitičari.

Podsjetimo, specijalne postrojbe indijske mornarice spasile su 17 članova posade broda MV Ruen tijekom operacije protiv pirata koja je trajala gotovo dva dana, priopćila je indijska mornarica. U akciji nije bilo žrtava, a deseci pirata su privedeni.

U operaciji su sudjelovali razarač, patrolni brod, transporter C-17 indijskih zračnih snaga koji je letio više od 1500 milja kako bi iskrcao mornaričke komandose, više bespilotnih letjelica i izviđački zrakoplov P-8, navodi se u priopćenju.

"Indijska mornarica je vrhunska"

"Uspjeh operacije pokazuje da je indijska mornarica svjetska klasa u smislu obuke, zapovijedanja i drugih sposobnosti", rekao je John Bradford, suradnik Vijeća za međunarodne odnose.

"Ono što ovu operaciju čini impresivnom je kako su uspjeli minimizirati rizik korištenjem koordiniranih snaga, koje uključuju ratni brod, bespilotne letjelice, aviona i helikoptera te u  konačnici mornaričkih komandosa", dodao je.

Nestabilna situacija

Stručnjaci strahuju da bi nestabilna sigurnosna situacija u Crvenom moru zbog napada pobunjenika Huta sa sjedištem u Jemenu na komercijalne brodove mogla vezati međunarodne snage i pružiti priliku somalijskim piratima u obližnjem Afričkom rogu - što predstavlja prijetnju od više milijardi dolara na globalnu ekonomiju.

Jemen i Somalija su među najsiromašnijim nacijama u regiji, obje razorene godinama građanskog rata. Otmica broda MV Ruen, koju su prosincu prošle godine izveli somalski pirati, bila je prva uspješna otmica plovila u blizini obale Somalije od 2017.

Španjolski, japanski i indijski ratni brodovi pratili su brod za rasuti teret pod zastavom Malte kojim je upravljala Bugarska dok je ulazio u teritorijalne vode Somalije, navodi se u prosinačkom izvješću Pomorskih snaga Europske unije.

Što su napravili Indijci?

Ali kada je Ruen, kojim je upravljala posada pirata, prošlog tjedna napustio somalijske vode s namjerom da počini nova djela piratstva na otvorenom moru, indijska mornarica poduzela je korake da ga presretne, navodi se u priopćenju mornarice objavljenom na društvenoj mreži X.

Razarač INS Kolkata, koji djeluje u tom području kako bi osigurao međunarodnu pomorsku sigurnost, upotrijebio je bespilotnu letjelicu s broda kako bi potvrdio da Ruenom upravljaju naoružani pirati, navodi se u indijskom priopćenju.

Pirati pucali na dron, Indijci onesposobili brod

Nakon što su pirati pucali na dron, uništivši ga, a potom i na sam indijski ratni brod, Kolkata je odgovorila vatrom prema Ruenu i tako mu onesposobila upravljanje i navigaciju, stoji u priopćenju.

Dok je Kalkuta tražila predaju pirata, komandosi su se spustili padobranima nakon 10-satnog leta iz Indije, rekle su zračne snage na X-u. Iz velikog transportera potom su u ocean ispuštena mobilna plovila kako bi marinci stigli do Ruena.

Pirati se predali

Indijska demonstracija sile bila je previše za pirate. "Zbog stalnog pritiska i kalibriranih akcija indijske mornarice u posljednjih 40 sati, svih 35 somalijskih pirata se predalo", navodi se u priopćenju mornarice.

Bugarski čelnici, uključujući predsjednika Rumena Radeva, zahvalili su Indiji i njezinom premijeru Narendri Modiju na operaciji. “Moja iskrena zahvalnost Modiju za hrabru akciju mornarice u spašavanju otetog bugarskog broda ‘Ruen’ i njegove posade, uključujući 7 bugarskih državljana”, objavio je Radev na X-u.

"Indijci učili od Amerikanaca i Britanaca"

Analitičar Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice, rekao je da je incident stavio u prvi plan profesionalizam indijske mornarice i rekao da su indijske mornaričke specijalne snage, poznate kao MARCOS, učile od svojih američkih i britanskih kolega.

"Indijska mornarica je visoko obučena i disciplinirana profesionalna snaga", rekao je Schuster.

“MARCOS-ova skoro osmomjesečna obuka modelirana je po uzoru na britanski SAS. Unatoč vrlo intenzivnom procesu selekcije za MARCOS, samo oko 10% do 15% onih koji uđu u obuku je i završi” rekao je.

Veliko iskustvo

Analitičari su primijetili da indijska mornarica ima iskustva u operacijama protiv piratstva, unatrag više od 20 godina, a nestabilna sigurnosna situacija na jednom od glavnih svjetskih plovnih puteva znači da će vjerojatno ponovno biti pozvani u akciju.

Na brifingu za medije u siječnju, glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je pomorska sigurnost u regiji prioritet za Indiju. "Aktivnosti koje su u tijeku doista su zabrinjavajuće i utječu na naše gospodarske interese", rekao je službeni Shri Randhir Jaiswal.

“Dosljedno pratimo situaciju. Naše pomorske snage, mornarička plovila angažirana su u osiguravanju sigurnosti naših komercijalnih plovila”, rekao je Jaiswal.

Pročitajte više