Indonezija: Bivšem zapovjedniku IstočnogTtimora 5 godina zatvora

INDONEZIJSKI sud za ljudska prava osudio je u srijedu bivšeg vojnog zapovjednika Istočnog Timora na pet godina zatvora, jer nije zaustavio masakr nakon odvajanja tog područja od Indonezije 1999. godine.

Državni tužitelji tražili su 10 godina zatvora za brigadnog generala Noera Muisa, jednog od 18 indonezijskih časnika i pravosudnih dužnosnika osumnjičenih zbog njihove umješanosti u kršenje ljudskih prava u Istočnom Timoru 1999. godine.

"Noer Muis je kriv, jer nije spriječio masakr pro-indonezijske milicije nad katoličkom dijecezom u Diliu, u kojem je napadnut biskup Belo, a nekoliko osoba ubijeno", rekao je Andriani Nurdin, predsjednik sudskog vijeća.

Muis je bio vojni zapovjednik Istočnog Timora u vrijeme kada su pripadnici milicije napali kuću katoličkog biskupa Carlosa Ximenesa Belo i katoličku dijecezu u Diliu 5. i 6. rujna 1999. U tim je događajima 16 osoba poginulo, a nekoliko njih ozlijeđeno.

"Ne mogu prihvatiti odluku", rekao je Muis dodavši da će se žaliti na presudu.

Na prethodnim suđenjima osam vojnih i policijskih dužnosnika oslobođeno je optužbi u vezi s masakrom, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

Po procjenama UN-a, više od 1.000 ljudi poginulo je u nasilju nakon referenduma 1999., koje je provela pro-indonezijske milicija uz potporu dijela vojske.

(Hina) bcav nab

Pročitajte više