Indonezija pokrenula vojnu ofenzivu u Acehu

INDONEZIJSKI borbeni zrakoplovi napali su u ponedjeljak pobunjeničku bazu u separatističkoj pokrajini Aceh, na sjeveru Sumatre, što je označilo početak vojne ofenzive samo nekoliko sati nakon propasti mirovnih pregovora.

Tri bojna zrakoplova napala su raketama zrak-zemlja uporište Pokreta za slobodni Aceh (GAM), 12 kilometara istočno od središta pokrajine Bande Aceha, rekao je general bojnik Erwin Sujono.

"Ofenziva je počela", rekao je Sujono.

Nije poznato ima li već žrtava.

Indonezijska vojska objavila je da je u pokrajinu poslano nekoliko stotina padobranaca te 15 bojnih brodova, koji bi trebali "napasti i paralizirati" pobunjenike.

Očekuje se da će ofenziva biti najveća indonezijska vojna akcija nakon invazije Istočnog Timora 1975. godine.

U nedjelju u ponoć u Acehu je proglašeno izvanredno stanje nakon što su propali pregovori u Tokiju, kojima se pokušavalo spasiti sporazum o prekidu vatre sklopljen 9. prosinca prošle godine.

Izvanredno stanje vojsci daje široke ovlasti za uhićenja, uvođenje redarstvenog sata i nadzor kretanja ljudi. Odmah po njegovu proglašavanju, uhićena su petorica istaknutih pobunjeničkih vođa koji su igrali ključnu ulogu u sklapanju mirovnog sporazuma u Ženevi.

Oni su bili uhićeni već u petak, uoči početka pregovora, no dan kasnije pušteni su na slobodu kako bi pregovori uopće dobili priliku.

Indonezijska predsjednica Megawati Sukarnoputri potpisala je ukaz o ratu u toj naftom i plinom bogatoj pokrajini nakon što izaslanstvo pobunjenika u Tokiju nije pristalo položiti oružje i umjesto neovisnosti, za koju se bore 26 godina, prihvatiti autonomiju.

Vođa pobunjenika Malik Mahmud rekao je da vjeruje kako je indonezijska vlada samo "tražila način da proglasi rat" te da nema namjeru pristajati na kompromise.

"Tražili su predaju", rekao je Mahmud, najavljujući žestok otpor vladinim snagama.

Glavni vladin pregovarač rekao je da su dvije strane u nedjelju "gotovo postigle dogovor", no da pitanje neovisnosti nije ni bilo na dnevnom redu.

U sukobima koji u Acehu bjesne od 1976. poginulo je više od 12.000 ljudi.

Pročitajte više