Inflacija u Americi popustila u veljači

Foto: EPA

Rast potrošačkih cijena u SAD-u usporio je u veljači, odražavajući blaže poskupljenje hrane i energije, pokazali su danas podaci ministarstva rada. Godišnja stopa inflacije iznosila je u veljači 6,0 posto, što je njezina najniža razina od rujna 2021. godine.

U siječnju iznosila je 6,4 posto, u prosincu 6,5 posto, a u studenom 7,1 posto. Na vrhuncu je bila u lipnju prošle godine, kada je dosegnula 9,1 posto, najvišu razinu od studenoga 1981. godine. Kada se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija blago je oslabila, kliznuvši s 5,6 na 5,5 posto, najnižu razinu od kraja 2021.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle su u veljači za 0,4 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Kada se isključe energenti i hrana, mjesečna inflacija iznosila je u veljači 0,5 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u prethodnom mjesecu. Cijene plina naglo su pale u veljači, za 8,0 posto u odnosu na siječanj kada su bile porasle za 6,7 posto.

U usporedbi s veljačom prošle godine hrana je poskupjela 10,2 posto, zamjetno blaže nego u siječnju kada su njezine cijene uvećane za 11,3 posto. Energenti su poskupjeli 5,2 posto, nakon što su im u siječnju cijene uvećane za 8,7 posto.

Plin je poskupio za 14,3 posto, gotovo upola blaže nego u siječnju. Cijena benzina pala je za dva posto, nakon što je u siječnju bila veća za 1,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Troškovi prijevoza uvećani su gotovo 15 posto, kao i u prethodnom mjesecu, a značajnih promjena nije bilo ni u rastu cijena stanovanja koje su uvećane za 8,1 posto.

Pročitajte više