Inflacija u Britaniji najviša u zadnjih 40 godina. "Prijeti rekordno duga recesija"

Foto: EPA

INFLACIJA u Britaniji došla je na svoju najveću razinu u posljednjih 41 godinu. Razlog za to su sve veće cijene energenata, hrane i prijevoza, prenosi Al Jazeera. Indeks potrošačkih cijena u listopadu je dosegnuo 11.1 posto pa je sada na najvišoj razini od 1981. godine, objavio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS). U rujnu je on iznosio 10.1 posto.

Računi za gorivo sada su dodatno porasli, unatoč tome što je vlada zamrznula cijene energenata zbog energetske krize nastale zbog invazije Ukrajine. Brojka za listopad nadmašila je tržišna očekivanja od 10.7 posto i bila je viša od najveće prognoze Banke Engleske.

"Rastuće cijene plina i struje digle su inflaciju na najvišu razinu u posljednjih 40 godina, unatoč tome što je vlada ograničila cijene energenata", rekao je glavni ekonomist ONS-a Grant Fitzner.

Tijekom prošle godine cijene plina narasle su za 130 posto, a cijene struje za 66 posto, tvrde iz ONS-a. Na inflaciju su utjecale i rastuće cijene hrane i prijevoza. Inflacija sve više raste unatoč energetskoj potpori Britanije, koja je godišnje račune za energiju nastojala ograničiti na prosječnik 2500 britanskih funti (gotovo 22.000 kuna) godišnje.

"Krivac je rat u Ukrajini, ali i pandemija"

Ministar financija Jeremy Hunt je u svom govoru prije donošenja državnog proračuna za rast cijena okrivio Vladimira Putina i rat u Ukrajini, ali i posljedice pandemije koronavirusa.  "Posljedice covida i Putinove invazije na Ukrajinu utječu na inflaciju u Velikoj Britaniji i svijetu", rekao je Hunt i dodao da ovaj Putinov potez nagriza plaće, kućne proračune i štednje, a onemogućuje bilo kakvu šansu za dugoročni ekonomski rast.

Kako bi se pokušala izboriti s vrtoglavo visokom inflacijom, Banka Engleske ovaj je mjesec kamatne stope digla na najveću razinu od 1989. Upozoravaju da bi britansko gospodarstvo moglo ući u rekordno dugu recesiju koja će trajati do sredine 2024. godine. Objavili su da rate za zaduživanje dižu s 0.77 posto na 3 posto, što je najveći porast troškova zaduživanja od svjetske krize 2008. godine.

Hunt je najavio da će na sutrašnjoj raspravi o proračunu morati donijeti "teške" odluke kako bi Banki Engleske pomogli da inflaciju spusti na 2 posto. "S ovako visokom inflacijom ne možemo imati dugoročan i održiv rast", zaključio je Hunt.

Pročitajte više