Inflacija u EU ubrzala u svibnju

Ilustracija: Shutterstock

Inflacija u EU blago je ubrzala u svibnju, prvi puta od kraja 2023. godine, prateći trend u eurozoni, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, iznosila je u svibnju 2.7 posto, izračunali su statističari.

Cijene u svibnju porasle za 2.6 posto

U eurozoni cijene su u svibnju porasle za 2.6 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja svibnja. U travnju bile su više za 2.4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Rast cijena ubrzao je u svibnju i u eurozoni i u EU prvi puta od kraja prošle godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju na oba područja porasle za 0,2 posto, izračunao je europski statistički ured. U prethodnom mjesecu uvećane su i u eurozoni i u EU za 0.6 posto.

Najviše poskupjele usluge

Najviše su u svibnju u zoni primjene eura poskupile usluge, za 4.1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Svježa hrana poskupjela je za 1.8 posto, snažnije nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije uvećane su pak prvi puta u nešto više od godinu dana, za blagih 0.3 posto, izračunali su statističari.

U svibnju 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 6.1 posto, a u EU 7.1 posto.

Skok u Rumunjskoj

Najvišu godišnju stopu inflacije u EU bilježila je u svibnju Rumunjska, od 5.8 posto, navodi Eurostat. Slijede Belgija i Hrvatska, članice eurozone, s rastom potrošačkih cijena mjerenim HICP-om za 4.9 odnosno za 4.3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. U travnju cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj za 4.7 posto.

Skupina zemalja s rastom cijena blizu razine od četiri posto obuhvaća i Mađarsku, Španjolsku i Portugal gdje su uvećane otprilike 3.8 posto. Najnižu godišnju stopu inflacije bilježila je u svibnju Finska, od 0.4 posto. 

U Latviji cijene su stagnirale, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.