Inflacija u eurozoni pala u studenom

Ilustracija: EPA

INFLACIJA u eurozoni oslabila je u studenom, kliznuvši na deset posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

U listopadu godišnja stopa inflacije iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegnula je 10.6 posto, najvišu razinu od 1999. godine. Eurostat izračunava inflaciju od 1996. Na mjesečnoj razini cijene su u studenom blago pale, za 0.1 posto, nakon 1.5-postotnog skoka u listopadu.

Energija je i u mjesecu na izmaku bila glavni motor rasta cijena, a poskupjela je za 34.9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blaže nego u listopadu kada su njezine cijene bile poskočile za 41.5 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 1.9 posto.

Hrana pojeftinila u odnosu na listopad

Na godišnjoj razini usporio je i rast cijena svježe hrane, s 15.5 na 13.8 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 0.7 posto.

U široj kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda cijene su na godišnjoj razini bile više za 13.6 posto, nakon 13.1-postotnog povećanja u listopadu. Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je u studenom u eurozoni iznosila 6.6 posto, nakon listopadskih 6.4 posto.

Najveća inflacija je i dalje na Baltiku

Najviše godišnje stope inflacije i u studenom su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21.7 posto. Blizu su i Litva i Estonija sa stopom inflacije od 21.4 posto.

Ukupno je 11 zemalja bilježilo dvoznamenkaste stope inflacije, pokazuje Eurostatovo izvješće. U skupini zemalja s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu je stopu inflacije bilježila Slovačka, od 15.1 posto.

U Njemačkoj i Italiji, najvećem odnosno trećem po veličini europskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su u studenom porasle 11.3 odnosno 12.5 posto.

Slovenci bilježe inflaciju od gotovo 11 posto

Od ostalih važnih trgovinskih partnera, susjedna Slovenija bilježila je inflaciju od 10.8 posto. Najblaže su u studenom na godišnjoj razini porasle cijene u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, za 7.1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u studenom pale u sedam zemalja eurozone, za četiri više nego u listopadu. Najveći pad bilježila je Nizozemska, za četiri posto. Slijedi Grčka gdje su cijene u studenom bile niže za 2.6 posto nego u listopadu.

Najviše su pak u odnosu na listopad porasle cijene u Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj, za 1.1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Pročitajte više