Inflacija u Njemačkoj porasla na 10 posto

Ilustracija: EPA

STOPA inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane. U kolovozu je stopa inflacije iznosila 7.9 posto. Procjena za rujan pokazuje najsnažniji rast cijena od 1996. godine i početka vremenskog niza usporedivih podataka, napominje Reuters.

Agencija dpa pak ističe da neke savezne zemlje nisu vidjele tako visoku stopu inflacije još od 50-ih godina prošlog stoljeća. Cijene energije bile su u rujnu više za 43.9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju izračuni Destatisa. U kolovozu, uvećane su 35.6 posto.

Rast cijena hrane

Ubrzao je i rast cijena hrane, na 18.7 posto, s kolovoških 16.6 posto. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u rujnu poskočile 1.9 posto, nakon 0.3-postotnog rasta u kolovozu. Destatis ističe "zamjetan" rast cijena energije od početka rata u Ukrajini i "natprosječan" rast cijena hrane, koji povezuje s 22.3-postotnim povećanjem proizvođačkih cijena u prehrambenom sektoru.

Statističari izdvajaju i ukidanje olakšica za gorivo i mjesečne karte za javni prijevoz te kontinuirane poremećaje u opskrbnim lancima zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte više