Inflacija u SAD-u blago ubrzala u prosincu

Ilustracija: EPA

Inflacija u SAD-u blago je ubrzala u prosincu, odražavajući stabilizaciju cijena benzina nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u prosincu 3.4 posto, izračunalo je ministarstvo. U studenom cijene su porasle za 3.1 posto.

Kada se isključe cijene hrane i energije, stopa inflacije iznosila je 3.9 posto i bila je niža za 0.1 postotni bod nego u studenom.

CIjene hrane, goriva i energije

Hrana je poskupjela za 2.9 posto, neznatno više nego u studenom. Cijene benzina pale su pak za 1.9 posto, višestruko blaže nego u prethodnom mjesecu kada su bile potonule za 8.9 posto.

Mjesečna usporedba pokazuje rast cijena benzina za 0.2 posto u odnosu na studeni kada su bile pale za 0.9 posto. Energija je na mjesečnoj razini poskupjela za 0.4 posto, nakon pojeftinjenja od 2.9 posto u prethodnom mjesecu. 

Rast potrošačkih cijena i troškovi stanovanja

Time je rast potrošačkih cijena u prosincu ubrzao na mjesečnoj razini na 0.3 posto, s 0.1 posto u studenom. Kada se isključe hrana i energija, uvećane su za 0.3 posto, kao i u prethodnom mjesecu.

Troškovi stanovanja, koji ne uključuju račune za plin i struju, uvećani su za 0,5 posto u odnosu na studeni kada su bili porasli za 0.4 posto. Na godišnjoj razini porasli su 6.2 posto, gotovo kao i u studenom.

Pročitajte više