Inflacija u SAD-u osjetno oslabjela u ožujku

Ilustracija: Shutterstock

Inflacija u SAD-u osjetno je oslabjela u ožujku, odražavajući pojeftinjenje energenata i pad cijena hrane na mjesečnoj razini prvi put u dvije i pol godine, pokazali su danas podaci ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u ožujku pet posto i bila je za puni postotni bod niža nego u prethodnom mjesecu, kliznuvši na najnižu razinu od svibnja 2021. godine, navode u ministarstvu.

Temeljna i mjesečna inflacija

U siječnju iznosila je 6.4 posto, u prosincu 6.5 posto, a u studenom 7.1 posto. Na vrhuncu je bila u lipnju prošle godine, kada je dosegnula 9.1 posto, najvišu razinu od studenoga 1981. godine.

Kada se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija u ožujku blago je porasla, s 5.5 na 5.6 posto. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene ostale su gotovo nepromijenjene, porastavši u ožujku tek 0.1 posto, nakon 0.4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Kada se isključe energija i hrana, mjesečna inflacija iznosila je 0.4 posto i bila je za 0.1 postotni bod niža nego u prethodnom mjesecu.

Cijene energije i benzina

Energija je na mjesečnoj razini pojeftinila 3.5 posto, nakon pojeftinjenja za 0.6 posto u veljači. Na godišnjoj razini pojeftinila je 6.4 posto, nakon 5.2-postotnog poskupljenja u veljači.

Cijene benzina i lož ulja na mjesečnoj su razini pale za 4.6 odnosno četiri posto, a na godišnjoj bile su niže za 17.4 odnosno 14.2 posto.

Pojeftinili su i struja i plin, za 0.7 odnosno 7.1 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnji ožujak bili su još uvijek znatno skuplji, za 10.2 odnosno 5.5 posto. Rast cijena plina ipak je značajno usporio na godišnjoj razini budući da je u veljači plin bio skuplji za 14.3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom kućanstva su za hranu izdvajala 8.4 posto više novca, ali i 0.3 posto manje nego u veljači, što pokazuje prvo pojeftinjenje hrane na mjesečnoj razini od rujna 2020. godine, navode u ministarstvu.

Pročitajte više