INFRACRVENA KAMERA OTKRIVA OŠTEĆENJA NA ZUBNOJ CAKLINI

Što se prije otkriju slabe točke na zubnoj caklini, to će se uspješnije izbjeći karijes na zubima. L

Američki su znanstvenici dokazali da infracrveno svjetlo jednostavno i jasno pokazuje dio zuba koji propada. Testirajući zube uspjeli su učiniti vidljivima jasne kontraste između zdrave cakline i već oštećenih mjesta na zubu.

Infracrvene zrake tako bi mogle nadmašiti rendgenske zrake koje su se dosad koristile u istraživanjima, objavljeno je u stručnom časopisu Optics Express.

"Prednost nove metode je u većoj osjetljivosti i boljem kontrastu pri ranom otkrivanju oštećenja zuba", naglasio je Daniel Fried sa Sveučilišta California u San Franciscu.

Stomatolog ne može svojim okom vidjeti slabe točke na vanjskom sloju zuba, a prve naznake karijesa vidljive su tek uz pomoć toplinskih zraka.

Dijagnostička se lampa sastoji od izvora halogenog svjetla, tankog, fleksibilnog svjetlosnog vodiča i para polarizacijskih filtera koji pri osvjetljavanju zuba povećavaju kontrast između oslabljenog mjesta na zubu i zdrave cakline.

Znanstvenici najnoviju metodu još nisu ispitali na pacijentima. U prvim ispitivanjima Fried i njegovi kolege prepilili su zdrave zube u milimetar tanke kolutove koje su 'inficirali' posebnim kamenim prahom hidroksiapatitom. Taj prah optički oponaša oštećenje na zubu i reagira vrlo slično na infracrveno svjetlo.

Ohrabrujuće prve rezultate znanstvenici kane koristiti za ispitivanje različitih stadija zubnih oštećenja.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više