Inicijativa za hrvatsko-američko poslovno partnerstvo

SJEDINJENE Države i Hrvatska rade na projektu poslovnog povezivanja američkih i hrvatskih malih i srednjih tvrtki koji bi mogao hrvatskim tvrtkama jače otvoriti američko tržište i omogućiti zajednički nastup na trećim tržištima.

Skupština Nacionalnog saveza hrvatskih Amerikanaca (NFCA) tijekom ovoga vikenda bavila se u Washingtonu projektom koji bi mogao hrvatskim poslovnim ljudima osigurati američke partnere za suradnju i američko tržište za prodaju proizvoda.

Izvršni direktor u Američkoj trgovačkoj komori Mark Van Fleet predstavio je u petak i subotu izaslanicima NFCA Hrvatsko-američku inicijativu poslovnog partnerstva malih i srednjih tvrtki koja bi u trogodišnjem razdoblju trebala pomoći hrvatskim poduzetnicima da uspostave poslovne odnose s američkim tvrtkama.

Prvenstvena namjera toga programa je da razvije sustavni proces u kojem bi osposobljene hrvatske tvrtke u odabranim ekonomskim sektorima dobile pristup američkim tvrtkama i razvile poslovne i investitorske veze.

Namjera je da Američka trgovačka komora pronađe partnere hrvatskim tvrtkama koje bi trebale odabrati hrvatska Vlada i hrvatske gospodarske institucije.

Inicijativa računa i da će se NFCA, koja okuplja 130.000 hrvatskih Amerikanaca, i hrvatska zajednica u SAD-u angažirati u privlačenju američkih partnera poduzetnicima iz Hrvatske.

Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj je značajan i sve važniji gospodarski sektor koji zapošljava 63 posto ukupne radne snage i ostvaruje preko 50 posto dobiti hrvatskog gospodarstva.

Stjepan Šafran, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, kazao je izaslanicima NFCA kako hrvatski mali i srednji poduzetnici trebaju poslovne partnere i tržište za svoje proizvode što bi im ova inicijativa mogla dati.

Inicijativa računa u svojoj provedbi na suradnju Američke trgovačke komore i ključnih hrvatskih javnih i privatnih institucija kao što je Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Hrvatska Vlada treba odobriti projekt koji će s hrvatske strane voditi Agencija za promociju izvoza i ulaganja u Hrvatsku, a s američke Američka trgovačka komora, a potpisivanje Inicijative bi moglo biti u rujnu ove godine.

Jedna od obveza hrvatske Vlade prema Inicijativi će biti i da osigura kredit Svjetske banke kojim bi se financirala obuka hrvatskih menadžera u Sjedinjenim Državama za poslovanje na svjetskom tržištu.

(Hina) sl nab

Pročitajte više