Inspektor MUP-a silovao i maltretirao 23-godišnjakinju

INSPEKTOR MUP-ova Odsjeka za potrage u Odjelu za kriminalne evidencije Novica Bogdanović već više od godinu dana 23-godišnju Ivanu M. psihički uništava. Tri puta ju je silovao, naziva je kurvom i prijeti da će njene roditelje izbaciti iz stana ako o svemu progovori.

Djevojka tvrdi da je Bogdanovića upoznala na cesti potkraj listopada 2004., kada ju je obasuo pričama o svom sportskom centru. Kako tvrdi, s Bogdanovićem je pristala razmijeniti telefonske brojeve jer je uskoro namjeravala krenuti na fitnes, a ubrzo nakon toga shvatila je da je u stopu slijedi.

Nakon što je posjetila sportski centar u Gundulićevoj, za kojega je Bogdanović rekao da će postati vodeći u Hrvatskoj, pristala je otići na ručak jer ništa nije slutila, stalno je pričao o poslu i o tomu kako treba djelatnice. Bogdanović je djevojku odvezao na Sljeme "tražeći" restoran, a na posljetku ju je silovao.

"Opirala sam se, no bio je jači od mene, užasno sam se prepala usred mračne šume i ukočila od straha. Mislila sam da sam gotova. Iako sam imala menstruaciju, to mu nije nimalo zasmetalo, isčupao je tampon i silovao me" - ispričala je za Globus 23-godišnja djevojka.

Drugo silovanje se dogodilo u Bogdanićevom stanu, a treće u uredu 19. listopada. Bogdanović je djevojku još jednom pokušao silovati u njenom stanu, dok je bila sama, ali se obranila zahvaljujući ukrasnom nožu koji je visio na zidu.

28. listopada Ivana M. je silovanje prijavila policiji, optuživši Novicu Bogdanovića (43), inspektora MUP-ova Odsjeka za potrage u Odjelu za kriminalne evidencije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

U sjedištu zagrebačke policije nisu htjeli dati detaljnu izjavu u vezi sa slučajem, ali su potvrdili da je policija Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu. Iako je do okončanja postupka Bogdanović trebao biti bar suspendiran, on još uvijek dolazi na posao.

Nakon prvog silovanja Bogdanović je djevojci zaprijetio da će, ako o svemu progovori, njene roditelje deložirati iz stana u koji su uselili kao prognanici te su ga u međuvremenu otplatili.

Hvalio se kako mu ništa ne mogu jer kao detektiv ima imunitet. Predstavljao se i kao jedan od šefova POA-e, te prijetio poznanstvom moćnika u vrhu vlasti, istaknivši i HDZ i SDP.

Bogdanović je djevojci rekao da pazi što radi jer će je pratiti i prisluškivati. Kasnije se ispostavilo da je to uistino i radio, znao je sve o njenim roditeljima, dečku, baki i djedu koji žive u Lici. Sve ju je to jako uplašilo, i nakon razmišljanja, strahujući ponajviše za roditelje, odlučila je nikom ne govoriti ništa.

Bogdanović je čak bio u domu Ivaninih roditelja, kojima je često slao poklone, predstavljajući se kao uzoran prijatelj i poslodavac.

Kako je tada radila u Magmi, ispočetka nije željela prihvatiti ponudu za poso, ali je na kraju, iako ju je u međuvremenu silovao, pristala.

Pod prisilom se u Bogdanovićevom centru Ivana zaposlila u travnju 2005., živjela je u strahu, a MUP-ovac je svoju moć pokazivao dajući joj do znanja da u svakom trenutku zna gdje je i što radi. Iako je cijelo vrijeme bila s dečkom, s kojim je i sada u vezi, Bogdanović se predstavljao kao njen partner.

Od 2. svibnja Ivana je neprekidno bila na bolovanju, a Bogdanović je dirigirao njenim životom. Kako bi imao potpunu kontrolu, često je izbivao s posla i mijenjao se s kolegama za smjene.

"Htio me je potpuno preodgojiti, pretvoriti u seksualnog i svakog drugog roba, ponižavao me u društvu, a i prema drugim curama koje su tamo radile ponašao se kao prema stoci"- kazala je Ivana.

MUP-ov inspektor nije pristao na testiranje na poligrafu, dok je Ivana ispitivanje prošla. U policiji ju je ispitala Gordana Vulama, a sumnja da se za to vrijeme Bogdanović nalazio u susjednoj prostoriji jer su na stolu bile njegove stvari.

Službeni zapisnik od policije nije dobila, niti joj je ponuđena psihološka pomoć. Jedina osoba koja joj je ponudila pomoć je Biserka Fižulić, kod koje je radila u Magmi.

Pročitajte više