Inspektor prijavio "svetu kravu" Thompsona pa smjesta suspendiran

JOSIP GAŠPARAC, policijski inspektor koji je pjevača Marka Perkovića Thompsona prijavio da je na koncertu u Zagrebu počinio kazneno djelo rasne diskriminacije i druge diskriminacije, suspendiran je po hitnom postupku, a prijava je povučena.

"Pismeno obrazloženje suspenzije još nije primio, vjerojatno će mu biti upućeno poštom, ali usmeno mu je rečeno da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak 'zbog teže povrede radne discipline i nedoličnog ponašanja u službi i izvan službe'”, stoji u tekstu koji je ugledni hrvatski intelektualac i član Vijeća Židovske općine, Slavko Goldstein napisao za Jutarnji list povodom ovog događaja, iz pozicije, kako nam je rekao, građanina koji želi progovoriti o nepravilnostima.

Prijavio i "štovatelje" s ustaškim obilježjima

Perkovića je 2. lipnja prijavio zbog "kaznenog djela rasne i druge diskriminacije opisano u čl. 174. st. 1. i 3, na štetu RH i njenih građana te nacionalnih manjina”. Pripadnike njegove publike koje policija nije vidjela, ali su ih kamere zabilježile kako ponosno ističu ustaška obilježja, prijavio je "kao nepoznate počinitelje” koji su “pod osnovanom sumnjom” da su na istom koncertu skrivili “kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, opisano u čl. 154. KZ”.

U sažetom obrazloženju prijave naveo je kako su neki tekstovi izvedenih pjesama na koncertu “kod većeg broja posjetitelja izazvali porive... kojima se prema drugim nacionalnim manjinama iskazuje mržnja s pozivima na ubojstvo”. Kao dokazi navode se snimci objavljeni u većem broju medija, koji su zabilježili da je publika izvikivala "Ubij Srbina".

Thompsonu ne treba uručiti poziv na razgovor

Ispoštovao je čitavu proceduru i zatražio od PP Črnomerec da pjevaču uruče poziv na obavijesni razgovor 5. lipnja. Nešto kasnije taj dan Gašparac dobiva obavijest da Perković neće doći na razgovor, jer mu poziv nije uručen zbog toga što ga policija nije zatekla na kućnoj adresi. I dok je Gašparac, navodi Goldstein, očekivao da će poziv biti uručen prije ili kasnije, sutra ujutro ga je dočekala vijest o tome da je postupak protiv Thompsona obustavljen s obrazloženjem “da su prestali neposredni razlozi, pa poziv za obavijesni razgovor Marku Perkoviću Thompsonu ne treba uručiti”.

Obrazloženje, kao ni službena obavijest Gašparcu nisu dostavljeni, nego su umjesto toga njegovi nadređeni počeli propitkivati Gašparčeve postupka i postavljati mu pitanja "što je to prethodnog dana nakon radnog vremena radio u uredu, zašto je radio prekovremeno, čemu mu je trebalo koristiti službeno vozilo, itd.", navodi Goldstein.

Inspektor postao sumnjivac

Inspektor im se tada zaprijetio kaznenom prijavom "protiv odgovornih osoba koje su protivno zakonom propisanoj proceduri obustavile postupak na temelju moje po zakonu podnesene kaznene prijave protiv rečenog glazbenika” , uzbuđen napustio sastanak i vratio se poslu.

Sutra dan Gašparac je zamoljen da detaljno ispriča sve što je radio od ponedjeljka 2. lipnja ujutro, kad je najavio da će pisati kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića, pa sve do četvrtka 5. lipnja kad je pozvan u Odsjek za zakonitost postupanja: s kim se sastajao, što je s kime razgovarao, tko mu je što rekao. Sat vremena Gašparčevog iskaza kasnije rečeno mu je da se protiv njega pokreće disciplinski postupak i ponuđeno mu je da napiše izjavu. Nekoliko sati kasnije pozvan je u ured načelnika Policijske postaje Centar, gdje mu je rečeno da je suspendiran, da mora predati značku i službeni revolver, te da se odmah udaljuje s radnog mjesta i da mu je do daljnjega zabranjen pristup u zgradu PP Centar.

Dobivao najbolje ocjene

Goldstein Gašparca opisuje kao "jednog vrlo bistrog i obrazovanog policijskog inspektora" koji je na njemu ostavio dojam "korektnog profesionalca. Navodi i da je Grupa istražitelja u PP Centar, kojoj je on vođa, tri godine uzastopce dobila maksimalno pozitivne godišnje ocjene - "odličan".

Komentar od PU zagrebačke o ovom postupku pokrenutom protiv inspektora koji se usudio napraviti posao koji nije dosad napravio niti jedan njegov kolega, nismo mogli doći.

A.B.
Foto: Goran Perešin

Pročitajte više