Inspektor tvrdi: "Madeleine McCann je mrtva, a njezini roditelji su izmislili otmicu"

INSPEKTOR koji je vodio prvu istragu o smrti i navodnom nestanku malene Britanke Madeleine McCann, Tavares de Almeida na sudu u Portugalu tvrdi kako je djevojčica umrla u apartmanu kao rezultat tragične nesreće, a da su njezini roditelji simulirali otmicu zbog neuspješnog čuvanja djeteta.

"To su bili moji zaključci u policijskom izvještaju potpisanom 10. rujna 2007. godine", rekao je inspektor. Te optužbe na teret Kate i Garry McCann inspektor Almeida je izrekao na suđenju u kojem se pokušava na police vratiti privremeno zabranjena knjiga detektiva Goncaloa Amarala objavljena o sumnjivom nestanku djevojčice, piše Telegraph.

U Portugalu knjiga dostigla nakladu od 200 tisuća primjeraka 

Odvjetnici detektiva na suđenju pozivaju svjedoke koji trebaju potvrditi teze napisane u knjizi. Goncalo Amaral je roditelje Madeleine McCann smatrao sumnjivcima za nestanak djevojčice, no te su optužbe protiv njih odbačene u srpnju 2008. godine.
 
50-godišnji Amaral je vodio početnu istragu o Madeleineom nestanku iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz 3. svibnja 2007. godine kada su njezini roditelji večerali s prijateljima u obližnjem baru. Kasnije je skinut sa slučaja koji nikada nije riješen. Knjigu o istrazi je objavio u srpnju 2008 godine, a u njoj je tvrdio kako je Madeleine umrla u apartmanu te je propitivao ulogu njezinih roditelja u slučaju. U Portugalu se knjiga prodala u više od 200 tisuća primjeraka, a objavljena je i na šest jezika te je po njoj snimljen dokumentarni film.

Par tvrdio kako knjiga šteti daljnjoj potrazi za djevojčicom

Nakon jednogodišnje kampanje, roditelji Madeleine McCann uspjeli su dobiti privremenu zabranu daljnje prodaje knjige te je ona s polica uklonjena u rujnu. Par je tvrdio kako knjiga šteti potrazi za djevojčicom, jer se u njoj tvrdi kako je Madeleine već mrtva. Očekuje se kako će za štete nastale objavom knjige tražiti oko milijun funta koje će potrošiti za daljnju potragu za djevojčicom za koju vjeruju da je oteta te još uvijek negdje živi.

Almeida je na sudu tvrdio kako su uvijek govorili o tragičnoj nesretnoj smrti, a nikada o ubojstvu. "Roditelji nisu ubili svoje dijete, ali su sakrili tijelo", rekao je Almeida koji je radio u Amaralovu timu. Potvrdio je kako su policijski psi nanjušili krv i miris ljudskog leša u spavaćoj sobi djevojčice te dnevnoj sobi portugalskog apartmana. Životinje su reagirale i na tragove dijela odjeće u vili koju su McCannovi iznajmili nakon odlaska iz apartmana te u automobilu koji su iznajmili nekoliko tjedana nakon nestanka djevojčice.

Pročitajte više