Inspektorat: Intervenirali smo zbog kampova na Murteru

Foto: PIXSELL/Dusko Jaramaz

Državni inspektorat je potvrdio da je intervenirao u sklopu USKOK-ove akcije zbog sumnji u nezakonitu gradnju kampova na otoku Murteru, zbog čega je uhićeno petero ljudi, među kojima i Zoran Pripuz. 

Iz DIRH-a kažu da su inspektori obavili nadzor na Murteru, gdje je Dario Filipi, jedan od uhićenih, izgradio luksuzni kamp. 

Inspektori su utvrdili niz povreda zakonskih propisa iz nadležnosti građevinske inspekcije pa je doneseno rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih građevina, navode iz Državnog inspektorata.

Filipi počeo uklanjati sporni kamp, Pripuz ne

"Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je kako investitor nije u propisanom roku postupio po nalogu, pa mu je nakon toga izrečena novčana kazna. Njome se investitora prisiljava na obustavu građenja. Donijeto je i rješenje o izricanju novčane kazne kojom se investitora prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju, te prekršajni nalog investitoru jer nije postupio po rješenju o uklanjanju. Isto tako podnesene su kaznene prijave", objasnili su iz Državnog inspektorata.

Dodaju i da su zaprimili rješenje Upravnog suda u Splitu kojim je uklanjanje odgođeno do pravomoćnog okončanja upravnog spora pokrenutog povodom tužbe investitora na rješenje o uklanjanju. Međutim, Filipi je u međuvremenu ipak sam počeo uklanjati nezakonito podignut kamp.

"Podnesena kaznena prijava"

U drugom sumnjivom kampu na otoku Murteru, onom Zorana Pripuza, inspektori su također utvrdili nepravilnosti.

"Utvrđeno je da su investitori bez izvršne odnosno pravomoćne građevinske dozvole i glavnog projekta izgradili više građevina izvan granica građevinskog područja te unutar obuhvata zaštićene ekološke mreže-Nature 2000. Zato je pokrenut upravni inspekcijski postupak te je doneseno Rješenje o uklanjanju.

Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je kako ni ovaj investitor nije postupio po Rješenju te su donesena rješenja kojima su izrečene sve tri novčane kazne kojima se investitora prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju, upravni sporovi su u tijeku. Nadalje podnesena je i kaznena prijava", navode iz Državnog inspektorata.

 

Pročitajte više