Inspektori u Iraku trebaju operativnije informacije od SAD-a

INSPEKTORI za oružje UN-a dobivaju obavještajne informacije od Sjedinjenih Država, ali trebaju operativnije podatke kako bi obavili svoj posao, rekao je u petak u Washingtonu šef UNove agencije za atomsku energiju.

Inspektori Ujedinjenih Naroda dobijaju obavještajne podatke od Sjedinjenih Država i drugih, ali mi trebamo ´operativnije infomacije´ o tome kamo ići i što pregledati, rekao je novinarima direktor Međuanrodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Muhamed El Baradei.

´Nadam se da ćemo narednih tjedana dobiti dodatne informacije koje će ubrzati naš posao na terenu´, kazao je on.

ElBaradei je prethodno o pitanjima oružja u Iraku i Sjevernoj Koreji razgovarao s predsjednikom Odbora za vanjske odnose američkog Senata Richardom Lugarom.

´Međunarodna zajednica je jasno pokazala da je sita´ Irakovih dvanaest godina opiranja zahtjevima svijeta da eliminira svoje oružje masovnog uništenja, rekao je on.

ElBaradei je rekao da izvješće koje on i šef UN-ovih inspektora Hans Blix 27. siječnja podnose Vijeću sigurnosti o nalazima u Iraku ne znači kraj njihovog posla nego samo najnovije informacije.

´Već smo rekli Vijeću sigurnosti da trebamo mnogo više vremena prije nego dođemo do zaključka´, rekao je on.

Direktor UN-ove agencije je rekao kako od Iraka očekuje ne samo formalnu nego i stvarnu suradnju sa inspektorima.

´Još trebamo ne samo suradnju Iraka glede procesa, nego također i glede same stvari. Volio bih vidjeti bolju suradnju da bi se razgovori s iračkim znanstvenicima obavili nasamo, volio bih vidjeti da Irak ne govori da su inspektori špijuni, volio bih da nam se više izađe u susret kako bismo postigli naš cilj´, kazao je ElBaradei.

Pročitajte više