Inspektori UN-a nastavljaju rad u Iranu

INSPEKTORI Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nedjelju je nastavio s radom u Iranu, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

Po dolasku u Teheran u subotu inspektori su odmah otputovali u Natanz u središnjem Iranu u inspekciju nuklearnoga pogona u kojem Iran navodno provodi obogaćivanje urana.

Unatoč činjenici da su u Iranu novogodišnji blagdani koji traju do 3. travnja, lokalni zaposlenici zamoljeni su da dođu na posao i pomažu inspektorima, objavio je IAEA.

Inspektori će pregledati nuklearni pogon u Isfahanu južno od Nazanza jer su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog "tajnog nuklearnog programa" na toj lokaciji.

Inspektori će pripremiti nacrt izvještaja za šefa IAEA Mohammada ElBaradeija koji će u prvom tjednu travnja posjetiti Iran.

Teheran mora IAEA-u do lipnja otkriti sve pojedinosti o svojim nuklearnim programima. Ne učini li to, cijeli slučaj može ići do Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ta bi se zemlja mogla suočiti sa sankcijama unatoč stalnim tvrdnjama da nema tajni nuklearni program.

Pročitajte više