Inspektorica rada lagala obrtima da im ugovori ne valjaju pa im uzimala novac

Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 53-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita. Riječ je o inspektorici rada iz Državnog inspektorata.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena od 27. studenog 2019. do 24. veljače 2021. godine, obavljajući poslove inspekcijskog nadzora primjene propisa o radnim odnosima i zapošljavanju u trgovačkim društvima i obrtima na području Zagreba, sebi pribavila materijalnu korist, drugoj osobi s područja Zagreba omogućila zaradu, a sve na štetu nadziranih trgovačkih društava i obrta, priopćila je PU zagrebačka.

Lagala vlasnicima obrta 

Odgovornim osobama u nadziranim trgovačkim društvima i obrtima ukazivala je da im ugovori, evidencije i pravilnici o radu nisu u skladu sa zakonima, a što nije navodila u zapisnicima o obavljenim inspekcijskim nadzorima. Također, nadziranim subjektima izdavala je usmena rješenja na zapisnik da u određenom roku isprave utvrđene nedostatke.

"Neistinito im je govorila da su za nevaljane ugovore o radu propisane visoke novčane kazne, da bi ih nakon toga upućivala da se za izradu novih radno pravnih dokumenata obrate drugoj osobi govoreći da će priznati samo dokumentaciju koju ona izradi te je i sama nudila za novčanu nagradu izraditi navedenu dokumentaciju.

Također je odgovornoj osobi obrta, nakon što joj je rekla da ugovori ne valjaju, predložila da će za naknadu od 500 kuna zaključiti njegov predmet bez izricanja bilo kakvih kazni", priopćila je policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku te je protiv nje podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. DORH je na svojoj službenoj stranici izvijestio da je pokrenuta istraga protiv inspektorice rada.

Pročitajte više