Institut za rat: Ruska ofenziva već je stala, napada je četiri do pet puta manje

Foto: EPA

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) u svojoj je najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini ocijenio da je nova ruska ofenziva u Ukrajini već zaustavljena. "U usporedbi s prethodnim tjednima čini se da je ukupni tempo ruskih operacija u Ukrajini smanjen", primijetio je američki think-tank.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je za Newsweek prošlog mjeseca da je Rusija već započela ofenzivu te da dolazi protuofenziva iz Kijeva. ISW je rekao da je Rusija u mjesec dana svoje nove ofenzive jedva proširila svoj teritorij u Ukrajini.

Manje napada

Think-tank je primijetio da je jučer pukovnik Oleksij Dmitraškivski, glasnogovornik ukrajinskog press-centra Tavrijskih obrambenih snaga, rekao da su se ruske ofenzivne akcije značajno smanjile tijekom prošlog tjedna, a dnevni ruski kopneni napadi pali su s između 90 i 100 na 20 do 29.

Dmitraškivski je izvijestio da su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina donekle izgubile ofenzivni potencijal zbog "značajnih gubitaka u ljudstvu i opremi". ISW piše da su izjave Dmitraškivskog u skladu s njegovim općim opažanjem u vezi s tempom ruskih operacija duž cijele bojišnice u Ukrajini.

Kulminacija ruske ofenzive

"Ruska ofenzivna operacija u Luhanskoj oblasti vjerojatno se bliži kulminaciji, ako već nije kulminirala, iako je Rusija angažirala većinu elemenata od najmanje tri divizije na liniji Svatove-Kremina", rekao je ISW.

Tijekom prošlog tjedna ruske snage su ostvarile samo minimalne taktičke uspjehe duž cijele bojišnice Luhanske oblasti, dok su ukrajinske snage nedavno vjerojatno uspjele izvesti protunapade i vratiti teritorij, rekao je think-tank. Sve u svemu, ISW kaže da ruske snage još uvijek nisu uspjele ostvariti značajne uspjehe u novoj ofenzivi.

Pročitajte više