Institut za rat objavio analizu ukrajinskog povlačenja iz Severodonjecka

Foto: EPA

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) u svojoj se novoj analizi bavi povlačenjem ukrajinskih snaga iz Severodonjecka. Ukrajinci su objavili kako bi povlačenje trebalo biti dovršeno kroz nekoliko dana.

Neimenovani dužnosnik Pentagona tvrdi da će to povlačenje omogućiti Ukrajincima da učvrste obrambene položaje te da će dodatno istrošiti rusko ljudstvo i opremu. Dodao je da rusko napredovanje prema Severodonjecku već pokazuje znakove “istrošenosti i slabljenja morala”, što će samo dodatno usporiti ruske ofenzivne operacije u Donbasu.

Ruske snage pokušavaju zauzeti Severodonjeck najmanje od 13. ožujka, iscrpljujući pritom svoje snage i opremu tijekom tri mjeseca.

ISW navodi da će ukrajinske trupe vjerojatno nastaviti održavati svoju obranu oko Lisičanska i nastaviti iscrpljivati ​​ruske trupe nakon pada Severodonjecka.

Dodatno vrijeme i trud bit će potrebno ruskim snagama da prijeđu rijeke s istoka. Ruske snage će se vjerojatno suočiti s izazovima u pokušaju da u većoj mjeri opkole Lisičansk. Ukrajinske snage će se vjerojatno namjerno povući iz Lisičanska ako ruske snage ugroze ukrajinska uporišta na tom području.

Ukrajinska obavještajna služba upozorila je da će ruske snage izvesti napade pod lažnom zastavom u Bjelorusiji kako bi uvukle bjeloruske snage u rusku invaziju na Ukrajinu. Obavještajci su također upozorili da će ruski saboteri slijediti obrazac sličan bombaškom napadu na stanove u Čečeniji početkom 2000-ih.

 

Pročitajte više