Institut za rat: Putin od Xija nije dobio ono što je htio

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potpisali su jučer zajedničku izjavu o produbljivanju partnerstva i strateške suradnje, u kojoj je istaknuto da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatni, strateški i "na najvišoj razini u povijesti".

Institut za proučavanje rata objavio je u svom najnovijem izvješću da su obveze koje su preuzeli Xi i Putin bile "primjetno jednostrane". Xi je pohvalio Putina i pojačao kinesko stajalište o političkom rješenju rata u Ukrajini, ali nije otišao mnogo dalje od davanja tih izjava.

"Putin je, nasuprot tome, najavio brojne mjere koje signaliziraju stalnu orijentaciju Rusije i ovisnost o Kini u energetskom i gospodarskom sektoru, koje se čine vrlo jednostranim u usporedbi sa Xijevim relativno umjerenim obvezama", utvrdio je ISW.

"Xi nije signalizirao namjeru da podrži ruski rat u Ukrajini osim nejasnih diplomatskih uvjeravanja, što je vjerojatno manje od onoga što se Putin nadao osigurati u pregovorima. Putin vjerojatno nije uspio osigurati upravo onu vrstu partnerstva koju treba i želi, a Xi će vjerojatno napustiti Moskvu nakon što je osigurao jamstva koja su više jednostrana nego što je Putin namjeravao da budu", tvrdi ISW.

Pročitajte više

 

Pročitajte više