Institut za rat: Ruska ofenziva na Donbas neće uspjeti. Napravili su ključnu grešku

Foto: Twitter

AMERIČKI think-tank koji prati sukobe u svijetu, Institut za proučavanje rata, objavio je najnoviju analizu situacije u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Ruske snage započele su novu fazu velikih ofenzivnih operacija u istočnoj Ukrajini 18. travnja s ciljem zauzimanja cijele Donjecke i Luganske oblasti. Ruske snage već nekoliko tjedana koncentriraju pojačanja – uključujući i novoraspoređene postrojbe i oštećene postrojbe povučene iz sjeveroistočne Ukrajine – na Donbas. 

Ruske snage izvele su 18. travnja napade velikih razmjera usredotočene na Rubižne, Popasnu i Marinku uz jaku topničku potporu. Ruske snage nisu osigurale nikakve veće teritorijalne dobiti od tih napada.

"Ova ofenziva neće biti dramatično uspješna"

Ruska ofenziva na istoku vjerojatno neće biti dramatično uspješnija od prethodnih ruskih ofenziva, ali ruske snage mogu istrošiti ukrajinske branitelje i postići ograničeni dobitak. Ruske snage napravile su veliku grešku - nisu napravile operativnu stanku koja je vjerojatno bila neophodna za rekonstruiranje i ispravnu integraciju oštećenih jedinica povučenih iz sjeveroistočne Ukrajine u operacije u istočnoj Ukrajini. 

Kao što smo prethodno ocijenili, ruske snage povučene iz okolice Kijeva i koje se vraćaju u borbu u Donbas su, u najboljem slučaju, zakrpane i popunjene vojnicima iz drugih oštećenih jedinica, a ruska vojska ima nekoliko, ako ih uopće ima, kohezivnih jedinica. 

Katastrofalno niski moral

Česta izvješća o katastrofalno niskom ruskom moralu i stalnim logističkim izazovima pokazuju da je učinkovita borbena moć ruskih jedinica u istočnoj Ukrajini slaba. 

Ruske snage bi sigurno mogle istrošiti ukrajinske položaje na istoku zemlje kroz veliku koncentraciju vatrene moći i golemo brojčano stanje, ali vjerojatno uz visoku cijenu.

Međutim, iznenadni i dramatični uspjeh ruske ofenzive ostaje vrlo malo vjerojatan, a ukrajinski taktički gubici ne bi značili kraj kampanje na istoku Ukrajine, a još manje rata u cjelini.

Ključni podaci

  • Ruske snage su vjerojatno započele velike ofenzivne operacije u oblastima Donjeck i Lugansk fokusirane na Rubižne, Popasnu i Marinku.
  • Ruske snage možda će uspjeti osvojiti to područje zahvaljujući velikoj koncentraciji topništva i brojnosti. Međutim, malo je vjerojatno da će ruske operacije biti dramatično uspješnije od prethodnih velikih ofenziva oko Kijeva. Malo je vjerojatno da se ruska vojska pozabavila osnovnim uzrocima – lošom koordinacijom, nemogućnošću provođenja operacija po zemlji i niskim moralom – koji su ometali prethodne ofenzive.
  • Uspješni ukrajinski protunapadi jugoistočno od Harkiva vjerojatno će natjerati ruske snage da preusmjere neke jedinice namijenjene ofenzivi u Izjumu, no malo je vjerojatno da će ukrajinske snage u narednim danima potpuno prekinuti ruske komunikacijske linije sjeverno od Izjuma.
  • Ukrajinski branitelji u Mariupolju nastavili su se boriti protiv teškog ruskog topništva i zračnog bombardiranja.

Pročitajte više