Interpol iz Austrije poslao predmet Brodosplit?

AUSTRIJSKI Interpol poslao je na očitovanje hrvatskim vlastima vezano uz aferu Brodosplit te da je cijeli predmet proslijeđen PU splitsko-dalmatinskoj. U splitskoj policiji informaciju nisu mogli potvrditi niti demantirati.

Državno odvjetništvo oglasilo se kratkim priopćenjem na svojoj web stranici u kojem potvrđuje da u svezi mogućih zlouporaba u trgovačkom društvu Brodosplit provodi izvide, ali kako je predistražni postupak tajan, o detaljima ne mogu davati odgovore.

U priopćenju Državno odvjetništvo potvrđuje kako je od nadležnih tijela više Europskih država zatražilo pomoć, među kojima je i Austrija.  Sastanak s predstavnicima nadležnih tijela te zemlje, održat će se krajem siječnja, i zavisno od rezultata tog sastanka, DO će donijeti odluku o daljnjem postupanju, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

Glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević-Gudelj u razgovoru za Index bila je vrlo kratka. Kazala je kako nam o Brodosplitu može reći tek to da se u Odjelu za gospodarski kriminalitet provodi izvide po pitanju Brodosplita, ali da ne zna koju oni dokumentaciju imaju i na čemu se rade. Na upit o očitovanju austrijskog Interpola, Kraljević-Gudelj je kazala da nam ne može ništa reći.

Čelnik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio za Radio Dalmaciju da je upoznat s informacijom po kojoj je austrijski Interpol poslao očitovanje hrvatskim vlastima, vezano uz aferu Brodosplit. U njemu se navodno spominju tri osobe koje se dovode u vezu s aferom Brodosplit.

Podsjetimo, osim predsjednika Uprave Gorana Vukasovića i drugih članova Uprave, zbog sudjelovanja u donošenju odluke o sklapanju ugovora za gradnju četiriju panamax tankera za tvrtke kćeri njemačke tvrtke Wessels s pobočnim ugovorima kojima je šest milijuna dolara uplaćeno na račun u Austriji, tereti se i ministar gospodarstva Branko Vukelić kao predsjednik Nadzornog odbora. Među ostalima osumnjičen je i Siniša Poljak, bivši zamjenik predsjednika NO koji je s tog položaja smijenjen neposredno nakon izbijanja afere u javnosti.

Novac je, navodno, završio na računu posrednika u sklapanju tog posla Drage Mačeka, vlasnika tvrtke Iceberg Trading Internationala.

I.B.

Pročitajte više