Intervju zlostavljanih iračkih zatvorenika

OSLOBOĐENI irački zatočenici iz zatvora Abou Ghraib, blizu Bagdada, koji su se prepoznali na fotografijama na kojima su ih zlostavljali američki vojnici i koje su obišle svijet, za američki su magazin Time opisali kako su bili mučeni i ponižavani.

Haider Sabbar Abed al-Ababdi je ispričao da je on goli muškarac, glave pokrivene kapom, čije genitalije prstom pokazuje pripadnica američke vojske, Lynndie England (21) koja je također na psećoj uzici držala drugog obnaženog Iračana u tom zatvoru, i zbog čega je u petak optužena za zlostavljanje zatvorenika.

Isti irački zatvorenik je rekao da je on fotografiran na vrhu piramide golih iračkih zatvorenika, kojoj su se ismijavali američki vojnici.

Ababdi je dodao da su ga Amerikanci prisilili na oralni seksualni odnos, a nakon što su mu skinuli kukuljicu s glave, otkrio je da se radilo o njegovom prijatelju.

Nakon devetomjesečnog boravka u zatvoru, Ababdi tvrdi da nije bio ni optužen ni ispitan.

Mohamed Unis Hasan (24) uhićen je zbog krađe u banci i priča da je redovno viđao jednog američkog čuvara koji je prisiljavao iračku zatvorenicu na seksualne odnose. Isti zatvorenik priča da su ga Amerikanci tukli samo zato što je sakrio cigarete i potom ga lisicama držali vezanog za rešetke svoje ćelije.

Nabil Abdul Razaq (54) ispričao je da su zatočenike s mentalnim problemima Amerikanci držali zatvorene u kontejnerima.

Waleeh Sabih al-Delami je za Time izjavio da su ga američki vojnici u tri navrata objesili o veliki klin, vezanih nogu i ruku.

Članak u Timeu se pojavljuje u trenutku kada je časopis New Yorker objavio novu fotografiju zlostavljanja iračkih zatvorenika, gdje golog zatvorenika zastrašuju psima.

Pročitajte više