Invazija vjernika na Vatikan

NA TRG svetog Petra na kojem je već bilo oko 50 tisuća vjernika na vijest o smrti Ivana Pavala Drugog počeli su stizati mnogi Rimljani tako da je došlo do prave invazije na Vatikan, a ulice Rima su postale zakrčene za promet.

U znak sjećanja na voljenog Svetog Oca Rimljani su zapljeskali evocirajući događaj sa samog početka pontifikata Ivana Pavla II. Papa je tada, obraćajući se upravo vjernicima na Trgu svetog Petra, kazao da mu pomognu ako bude griješio u talijanskome jeziku što je bilo pozdravljeno burnim pljeskom. U sjećanje na to Rimljani su i u subotu uvečer zapljeskali dugotrajni zvučni pozdrav rimskome biskupu koji je završio svoju zemaljsku misiju.

Nakon toga među okupljenim je vjernicima zavlaala tišina, odjekivala je samo zvonjava Vatikanskih crkvenih zvona. Gotovo svi su plakali, mnogi su klečali, drugi molili krunicu. "Osjećamo se kao siročad", rekao je kardinal Angelo Sodano koji je nakon objave Papine smrti prvi molio s okupljenim vjernicima.

Preko zvučnika su prelati pozivali vjernike da izrazima dostojanstvenog štovanja otprate Papu pri njegovim prvim koracima u nebo. Talijanska televizija emitirala je prikladnu glazbu, a zastave su u cijeloj zemlji spuštene na pola koplja.

Vatikanski kamerlengo, kardinal Eduardo Martinez Somalo službeno je utvrdio smrt Pape. Ivanu Pavlu II. skinut je prsten ribara, simbol papinske moći. Time je službeno završen pontifikat Ivana Pavla II.

Cijeli se grad priprema za nadolazeće gomile hodočasnika. Civilna zaštita je u punoj pripravnosti, očekuju se stotine tisuća hodočasnika. Za spavanje se spremaju sportske dvorane i stadioni.

Prodavaonice u zemlji zamračile su izloge. Noćni klubovi i restorani prijevremeno su zatvorili.

Papa će prema crkvenim zakonima biti u posebnim odorama i mitrom na glavi izložen u bazilici Svetog Petra, a između 4 i 6-og dana od smrti bit će pokopan u kripti bazilike Svetog Petra ako nije drugačije zatražio.

(Hina) xstom ysd

Pročitajte više