Investitori zgroženi zbog Lex Todorića

Foto: Duško Marušić/Pixsell, 123rf, Index

MEĐUNARODNA financijska tržišta zadnjih tjedana sa zabrinutošću gledaju prema Zagrebu. Prehrambeno-industrijskom carstvu Ivice Todorića odbrojani su dani, što među njegovim vjerovnicima izaziva sve veću paniku.

Za sada su u najtežem položaju vlasnici obveznica PIK (engl. paid in kind) s kojima je Todorić kao fizička osoba prije nekoliko godina financirao otkup Mercatora. Među vjerovnicima je više međunarodnih investicijskih fondova, banki i drugih financijskih institucija.

Jedna od njih je njemački fond Landesmark Berlin Investment. Njegov izvršni direktor za upravljanje fondovima Lutz Röhmeyer je u razgovoru za slovenski Siol kazao da je situacija u Agrokoru "daleko od stabilne", unatoč drugačijim iformacijama koje ovih dana u javnost pokušava plasirati Ivica Todorić.

Zgrožen Lex Todorićem

Na upit kako komentira Lex Todorić, Röhmeyer kaže da je činjenica da se u Hrvatskoj priprema ovakav zakon vrlo zabrinjavajuća. Na upit je li istina da se situacija u Agrokoru stabilizira, kako uvjeravaju vlada i Todorić, kaže:

"Situacija je daleko od toga da bi se mogla stabilizirati. Ako kao mjerilo uzmemo dnevni slobodni pad vrijednosti obveznica, radi se o negativnoj spirali koju može zaustaviti samo hitno djelovanje kojim bi bio izbjegnut loš kraj priče o Agrokoru", kaže u razgovoru za Siol.

Na pitanje hoće li ruska banka preuzeti vlasnički udio u Agrokoru, odgovorio je da će vlasnici postati svi vjerovnici, a ne samo pojedini poput Sberbanka, ako trenutno vodstvo i najveći dioničar (Todorić) ne pronađu rješenje za refinanciranje duga koji dolazi na naplatu u idućim mjesecima.


Na upit bi li Todorić morao ostati predsjednik uprave Agrokora ili koncern mora dobiti novo vodstvo, Röhmeyer odgovara:

"Uprava je propustila više prilika da postavi tvrtku na stabilne financijske temelje. Jedini razlog zašto Agrokor u ovom razdoblju nije uspio izdati obveznice s nižim prinosima leži u nedostatku transparentnosti tvrtke i ponašanju vlasnika prema upravljanju na tržištu kapitala. Sada je prekasno razmišljati o uspješnom refinanciranju dugova tvrtke bez povlačenja niza promjena u upravi i djelomičnih promjena u vlasništvu, odnosno prodaje dionica ili pojedinih dijelova Agrokora za smanjenje duga".

"Agrokor će dobiti nove vlasnike i novu upravu"

Röhmeyer kaže da vjeruje da je moguće brzo rješenje situacije u Agrokoru.

"Obveznice su se u zadnjim mjesecima spustile na razinu poduzeća tik pred bankrotom. Njihova vrijednost se može opet povećati, ali samo ako će vjerovnici vidjeti da postoji kredibilan plan za financiranje poduzeća. Za početak će biti dovoljno ako će biti jasan put do oporavka s upravom kojoj se može vjerovati, a koju će pratiti koordinirani napori vjerovnika", objašnjava.

"Prognoziram mnogo neizvjesnosti za Agrokor i pretpostavljam da će na prodaju ići pojedinačne prehrambene tvrtke, čime će se spašavati temeljna trgovinska djelatnost. U ponudu će ići i najmanje polovica dionica Agrokora, ako ne i sve koje se trenutno nalaze u vlasništvu najvećeg dioničara - Ivice Todorića. Agrokor će dobiti nove vlasnike i novu upravu", zaključuje na kraju Lutz Röhmeyer.

Pročitajte više