Inzko: Donošenje zakona o referendumu je korak u opasnom smjeru

VISOKI predstavnik za BiH Valentin Inzko upozorio je predstavnike političkih stranaka RS da njihovo ponašanje predstavlja opasnost za stanje u BiH te da je dokaz tome usvajanje zakona o referendumu. Ured visokog predstavnika je nakon razgovora iza zatvorenih vrata priopćio da je donošenje zakona o referendumu "korak u opasnom smjeru". 

"Stranke koje su podržale ovaj zakon, smatrat će se u potpunosti odgovornima za njegove posljedice. One izazivaju duboku zabrinutost među običnim ljudima u ovoj zemlji i riskiraju gurnuti Republiku Srpsku u izolaciju", rekao je Inzko. Inzko je upozorio Dodika i ostale čelnike da bi pokušaj provedbe referenduma mnogi mogli smatrati provokacijom, stoji u priopćenju Ureda visokog predstavnika.

"Referendum bi mogao ugroziti temeljna načela mirovnog sporazuma"

Inzko, koji cijeli tjedan provodi konzultacije s političkim liderima iz BiH uoči zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, kazao je da bi referendum mogao ugroziti temeljna načela mirovnog sporazuma i međunarodno pravo, potez je koji ne bi trebao povlačiti niti jedan odgovoran političar.

Pozvao je političare iz BiH da pronađu rješenje za otvorena pitanja raspodjele državne i vojne imovine među različitim razinama vlasti, kao i na "povratak konstruktivnoj politici".

Pročitajte više