Inzko: EU se neće miješati u slovensko-hrvatske odnose

EUROPSKA UNIJA neće se izravno miješati u slovensko-hrvatski spor oko graničnih pitanja, ali postoji mogućnost posredovanja, odnosno pružanja dobrih usluga preko povjerenika za sigurnost Javiera Solane, rekao je u srijedu u slovenskom parlamentu austrijski veleposlanik u Ljubljani Valentin Inzko

On je članovima Odbora za vanjsku politiku predstavio prioritete predsjedanja Austrije Europskom unijom, te u nastavku odgovarao na pitanja uključujući i pitanje o granici između Slovenije i Hrvatske.

"Europska unija se u to neće izravno miješati", rekao je Inzko, dodajući da postoji mogućnost da EU Sloveniji i Hrvatskoj ponudi "dobre usluge" preko povjerenika za sigurnost Javiera Solane, što je Solana, rekao je Inzko, već dao do znanja.

Dobre usluge Solane kao posrednika došle bi u obzir samo ako dvije države ne postignu bilateralni dogovor, rekao je Inzko, te dodao da EU uvijek želi da se sporna pitanja rješavaju bilateralno.

"Vjerujem da ćete postići bilateralni dogovor, a ako stvarno ne bi išlo, onda je moguće posredovanje", rekao je Inzko.

Ambasador Inzko, koruški Slovenac i austrijski diplomat s najduljim stažom službovanja u zemljama jugoistočne Europe, rekao je također da Austrija u vrijeme svog predsjedanja računa i na stručno znanje i partnerstvo Slovenije kad je riječ o državama zapadnog Balkana.

Naglasio je da će zapadni, odnosno "europski Balkan" biti jedan od prioriteta austrijskog predsjedanja Unijom, pri čemu Unija, kako je rekao, za svaku od tih zemalja ima individualni mehanizam. On je izbjegao odgovor na pitanje može li u ovoj godini još neka od država u regiji dobiti status zemlje-kandidata.

Inzko je naglasio da je prošla godina za regiju bila važna i da je Hrvatska s kojom su otvoreni pregovori "otišla najdalje" i približavanju EU.

Inzko je najavio da će u prvoj polovici ove godine doći do niza susreta čelnika država zapadnog Balkana s predstavnicima Europske unije, da će sve zemlje morati ispuniti uvjete u pogledu aquisa i "maastrichtskih kriterija" za članstvo.

Uključenje svih tih država u EU mora biti dugoročna perspektiva, rekao je Inzko i dodao da, nakon što su se ujedinili zapad i istok kontinenta, sadašnja generacija političara mora osigurati da se u Europu uključi i njen jugoistok , u interesu europske sigurnosti i mira.

Ukazao je i na važnost koju za Europu ima gospodarski razvoj regije kako ne bi došlo do velikog vala emigranata, što je bio slučaj nakon raspada bivše SFRJ.

Sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta bio je nazočan i britanski veleposlanik Tim Simmons koji je zahvalio Sloveniji na pomoći tijekom britanskog predsjedanja Unijom.

Pročitajte više