Iowa uvela najstroži zakon o pobačaju u SAD-u

Foto: Hina/EPA

PARLAMENT američke savezne države Iowa usvojio je danas najstroži zakon o prekidu trudnoće u zemlji koji ograničava vrijeme u kojem se smije obaviti taj medicinski zahvat.
 
Većinom republikanski zastupnici te poljoprivredne države u središnjem dijelu zemlje zabranili su pobačaj od trenutka kad se detektiraju otkucaji srca, što je moguće već u šestom tjednu trudnoće, uz izuzetak za žrtve silovanja i incesta. 
 
Protivnici tog zakona tvrde da će on, ako bude prihvaćen, onemogućiti brojnim ženama pravo na pobačaj prije nego što uopće saznaju da su trudne. 
 
Pro-liferi žele oboriti presudu Vrhovnog suda koja je legalizirala pobačaj 
 
Taj zakon još bi trebala potvrditi republikanska guvernerka kako bi stupio na snagu. Kim Reynolds, protivnica abortusa, nije još najavila hoće li potpisati taj nacrt. Takva restrikcija mogla bi dovesti do bitke na sudovima, sve do savezne razine. 
 
"Danas činimo hrabri korak kako bismo rekli naciji da će Iowa štiti svoje najkrhkije, one koji nemaju glasa, našu buduću djecu", izjavila je lokalna republikanska zastupnica Shannon Lundgren. 
 
Pristaše tog zakona žele se obratiti i Vrhovnom sudu SAD-a koji je legalizirao pobačaj u zemlji 1973.
 
Pristaše "pro-lifea" vide u Donaldu Trumpu saveznika: bio je prvi američki predsjednik koji je podržao "Marš za život" u Washingtonu u siječnju ove godine. 

Pročitajte više