Ipak nema dogovora: Učitelji sutra stupaju u štrajk

IAKO je premijer Ivo Sanader poslijepodne izjavio kako je s predstavnicima sindikata javnih službi postignut sporazum, čime su stvoreni uvjeti za prekid priprema za sutrašnji štrajk učitelja, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) poslijepodne je objavio da će učitelji sutra ipak štrajkati.

"Bez obzira na sve špekulacije u medijima i javnosti, obavještavamo vas da štrajk počinje sutra, jer nije potpisan sporazum između Vlade i sindikata, a ako se to dogodi o tome će te biti na vrijeme obaviješteni tako što će se sindikalni čelnici javno izjasniti putem medija ili direktnim kontaktom sa županijskim povjerenicima koji će tu poruku prenijeti u sve podružnice", stoji u priopćenju objavljenom na stranici SHU-a.

Priopćenje potpisuje predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić, koji je istakao da se "ništa nije dogodilo što bi promijenilo odluku o početku štrajka". Pregovori su nastavljeni u 17 sati i još uvijek traju.

Sastanak je iza 19 sati samo na kratko napustila predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek i kazala da radna skupina Vlade i sindikata javnih službi još uvijek radi na tekstu sporazuma o plaćama. Ponovila je da "bez potpisivanja sporazuma sindikati neće odustati od najavljenog štrajka koji bi trebao započeti sutra". Po hodnicima se čuju nagađanja da je Sanader pristao na povećanje plaća kada Hrvatska izađe iz krize te se nagađa da bi ono moglo iznositi i 19 posto do 2011. godine.

Procjenjuje se da će sastanak predstavnika sindikata i Vlade potrajati do iza ponoći.

Sanader žurno otputovao u Knin

Podsjetimo, premijer Sanader danas je pak nakon trosatnog sastanka sa sindikatima izjavio da se uspio dogovoriti oko plaća uposlenika u javnom sektoru.

Sanader je u vrijeme pauze sastanka, koji je zatvoren za medije, novinarima kazao kako je dogovor postignut te da se još samo trebaju urediti njegovi detalji. Premijer je, obavivši svoju intervenciju, čini se uspješno, ostatak dogovora oko detalja prepustio predstavnicima Vlade da ih urede sa sindikatima, dok je on sam krenuo prema Kninu i nastavku svoje predizborne turneje.

> Sindikati prozivaju: Šuker i Kosor su nesposobni za pregovore, dovedite nam Sanadera

Čini se kako štrajka 95.000 zaposlenih u javnoj službi ipak neće sutra u štrajk, kojeg su najavili zbog šestpostotnog smanjenja njihovih plaća. Kako je Sanader sindikate uspio nagovoriti na odustajanje od štrajka nije poznato, no sastanak se nastavlja, bez njegove prisutnosti u 17 sati, nakon čega bi trebali biti poznati svi detalji dogovora. 

Vilim Ribić, čelnik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, još prije dvadesetak dana kazao je novinarma kako sindikati žele jedino Sanadera u pregovorima. "Sanader je 2006. godine uspješno riješio zavrzlamu koju je tada spetljao ministar financija Ivan Šuker i mi smo s tim sporazumom bili zadovoljni. Neka se i sada uključi jer mi s njima više ne možemo pregovarati", rekao je tad Ribić.

Od vala do plime

"Sutra ujutro u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima počinje štrajk zaposlenih u javnim službama", najavili su i službeno čelnici središnjica sindikata u javnim službama još rano jutros kada se nije znalo za premijerov poziv. Također, potvrđeno je kako će zdravstvo, socijala i kultura u štrajk krenuti dan kasnije, dok je za subotu organiziran veliki  prosvjedni skup na središnjem zagrebačkom trgu koji će se održati pod nazivom "Šest minuta do dvanaest".

Trajat će dok postoji želja ili dok Vlada ne pristane na uvjete

Podsjetimo, razlozi velikog štrajka u kojemu bi se moglo naći preko stotinu tisuća Hrvata, kao i valu prosvjeda leže u činjenici da je Vlada jednostranom odlukom smanjila osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama, za šest posto vrativši ih tako na razinu iz 2008. godine. Reakcije Vlade uslijedila je nakon što su sindikati javnih službi odbili potpisati sporazum o smanjenju plaća koji su prethodno potpisali Sindikati državnih službi, a tako je jednostrano razvrgnut i kolektivni ugovor iz rujna 2008. godine, za što će Sindikati tužiti državu.

Prema današnjim najavama za sada je sasvim sigurno kako će se štrajku odazvati najmanje 95.000 zaposlenih u javnim službama.

"Štrajk kreće, a trajat će sve dok god ljudi imaju snage i želje za njim", objavili su sindikati koji su poručili potpredsjednici Jadranki Kosor da su spremni ostati bez dnevnica kako bi pokazali svoje dostojanstvo i upozorili na sve ucjene koje se događaju zaposlenima u javnim službama.

Djelatnici Željezare u Splitu već na ulicama

Treba naglasiti kako je jučer održan posljednji, neuspješni pokušaj mirenja između predstavnika sindikata javnih službi i predstavnika Vlade koji su sindikatima predložili arbitražu kao postupak rješavanja spora nastalog rezanjem plaća u javnom i državnom sektoru. No nakon neuspjelih pregovora potpredsjednica Kosor zaprijetila je uvođenjem radne obveze kako bi se spriječila održavanje štrajka te je ponovila da dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni.

Štrajk bi trebao zapravo trajati sve dok Vlada potpiše sporazum uz uvjete koji su sindikati predložili Vladi.

Nevezano uz sutrašnji štrajk na ulice su danas izašli djelatnici Željezare u Splitu, koji su pred zgradom gradske uprave u Kaštelima zatražili raskid ugovora s poljskim Zlomrexom i pronalaženje novog kupca koji će jamčiti pokretanje proizvodnje.

M.M./K.S./R.I.
Foto: Duje Klarić/ Bruno Konjević/Dragan Matić (Cropix)

Pročitajte više