Ipak s hranom na Jadran, ali samo ako ste iz Europske unije

NAKON mnogo negodovanja zbog toga što je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da strani državljani ne smiju u Hrvatsku unositi mesne i mliječne proizvode, za češke i slovačke turiste, kao i za jadranske galebove koji će i ove godine ipak moći pasti oči na lijepim turisticama, stigle su dobre vijesti - pravilnik ne vrijedi za zemlje članice Europske unije.

Naime, kako isti pravilnik vrijedi unutar Europske unije, ali se ne primjenjuje na zemlje članice, tako će se i u Hrvatskoj primjenjivati samo na zemlje koje se nalaze van EU. Upravo je činjenica da Hrvatska još nije članica EU, a od 1. lipnja primjenjuje taj europski pravilnik, dodatno zbunila češke i slovačke turiste, koji su u znak prosvjeda, najavili kolektivno ignoriranje jadranske obale.

Podsjetimo, za negodovanje čeških turista se pročulo diljem Europe, pa su o njihovim problemima pisali čak i britanski mediji. Češke turističke agencije su izrazile "izrazito nezadovoljstvo" donošenjem pravilnika, a onako usput su spomenuli i kako "Hrvatska možda više neće biti omiljena destinacija čeških turista".

S obzirom da se ispostavilo kako za njih pravilnik ipak ne vrijedi, čini se kako će češki turisti i ove godine ipak pohrliti na Jadran. Kako ih je svake godine sve više, očekuje se kako će brojku od oko 800 tisuća nadmašiti.

Turistička sezona, za koju se nakon donošenja pravilnika zabrinuo ministar turizma Damir Bajs, čini se, ipak neće biti narušena. Naime, on je samo dan nakon što se pravilnik počeo primjenjivati, od ministra poljoprivrede Božidara Pankretića zatražio odgodu primjene. Kako dogovor o tome još nije postignut, pravilnik je trenutno ipak na snazi, no ne i za odabrane.

I.M.
Foto: Index arhiva

Pročitajte više