Ipak trovanje klorom u Tuheljskim toplicama?

NAKON što je Index u nedjelju zaprimio anonimnu dojavu o trovanju klorom u Tuheljskim toplicama, pri čemu je u zagrebačku Klaićevu bolnicu upućeno dvoje djece, a u Sveti duh jedna odrasla osoba, na vijest su reagirali iz ravnateljstva spomenutih toplica, a priču su popratili i mediji, pri čemu se uporno tvrdi da trovanja nije bilo.

No, prema faksimilu Povijesti bolesti kojeg smo primili, dijagnoza osobe primljene u bolnicu Sveti duh nakon obrade glasila je "Intoxicatio cum solutio chloridii", što znači "trovanje kloridnom otopinom".

Prema primljenom dokumentu pregled pacijentice je obavljen 4. ožujka 2007. u večernjim satima, točnije, pacijentica je zaprimljena u bolnicu Sveti duh sinoć u 21.30.

U anamnezi Povijesti bolesti piše kako "je bolesnica udahnula otopinu klora, te ju peku oči i kašlje." U zaključku stoji kako je "bolesnici indicirana bolnička observacija na koju ne pristaje", te je otpuštena kući na vlastiti zahtjev.

Kako doznajemo pacijentica se i večeras osjeća vrlo loše, stalno kašljuca i još uvijek je peče ždrijelo.


Iz Tuheljskih toplica cijelo vrijeme govore kako nepravilnosti i trovanja nije bilo.

Direktorica Tuheljskih toplica Ivana Kolar u razgovoru za Index danas u podnevnim satima izjavila je kako trovanja klorom nije bilo, kako je dobila obavijest da su dvojica dječaka, Kristijan i Miljenko B., u stabilnom stanju te da je analiza vode provedena u Tuheljskim toplicama pokazala da je razina klora u vodi bila i niža od dopuštene.

"Mi provodimo redovnu kontrolu vode po nekoliko puta dnevno, a kada je pozvana Hitna pomoć napravili smo i izvanrednu analizu vode koja je pokazala da je razina klora bila čak niža od dopuštene, a ti su rezultati analize dani na uvid i policiji, kao i sanitarnoj inspekciji te Zavodu za javno zdravstvo. Oni su također uzeli uzorak vode, a koji je potvrdio naša mjerenja." - kaže Kolar.

Ako se zaista radi o trovanju klorom, bolnica je dužna obavijestiti policijsku upravu. Večeras do liječnice koja je potpisala Povijest bolesti nismo uspjeli doći, te ne znamo je li Policijskoj upravi poslana prijava, no prema neslužbenim informacijama koje imamo prijava je poslana zagrebačkoj policiji koja bi istu trebala proslijediti PU krapinsko-zagorskoj. U zagrebačkoj policiji večeras nismo mogli doznati jesu li zaprimili prijavu, a voditelj smjene OKC-a PU krapinsko-zagorske kazao nam je kako oni još nisu dobili nikakvu prijavu, no da je moguće da ona još stigne ukoliko je poslana.

Zasipanje bazena diljem Hrvatske klorom može vam potvrditi svaki redovni posjetitelj nekih od naših bazena, plivač, ronilac ili vaterpolist. U većini slučajeva kad izađete iz bazena cijeli dan provedete s mirisom klora u nosnicama. Većinom nema nekih trajnih posljedica, ali čini se da su u Tuheljskim toplicama pretjerali s kloridnom otopinom.

J.D./A.H.
Foto:Terme-tuhelj.hr

Pročitajte više