IRA odgovorna za pljačku Northern Banke u Belfastu

IRSKA republikanska armija (IRA) odgovorna je za pljačku 22 milijuna funti iz sjevernoirske banke u Belfastu 20. prosinca, izjavio je u petak šef pokrajinske policije Hugh Orde.

"Na temelju do sada provedene istrage došli smo do zaključka da su pljačku počinili pripadnici IRA-e. U skladu s tim smjernicama nastavljamo istragu", rekao je Orde na konferenciji za novinare, ne želeći otkriti kako je policija došla do tog zaključka, prenose agencije.

Povezivanje IRA-e s najvećom pljačkom u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj je ukradeno 22 milijuna funti iz banke u samome središtu Belfasta velik je udarac anglo-irskim naporima čiji je cilj uspostava dugoročnog rješenja političkih problema između dvaju podijeljenih zajednica - katoličke i protestantske, izvijestio je Reuters.

IRA-in politički ogranak Sinn Fein ranije je opovrgao umiješanost te gerilske skupine u pljačku. Oni smatraju da su takve optužbe pokušaj "demoniziranja" Sinn Feina, najveće katoličke stranke.

Ian Paisley mlađi, sin tvrdolinijaškog vođe Protestantske stranke, nedugo nakon pljačke izjavio je kako se u njoj prepoznaju tragovi IRA-e.

Northern Bank je odlučila povući iz optjecaja sve novčanice od 10, 20, 50 i 100 funti tijekom određenog vremenskog razdoblja. Sve nove novčanice za čije će tiskanje biti potrebno oko osam tjedana, izgledat će isto, no boja će im biti neznatno izmijenjena.

Osim toga Northern Bank morat će izmijeniti logo i prefiks serijskog broja. Cijela operacija banku će stajati oko 5 milijuna funti.

Pročitajte više