Iračani nastavili s akcijama uništenja Al-Samouda 2

IRAČANI su uništili šest raketa AlSamoud II, od najmanje sedam, koliko je za danas predviđeno, izvijestili su irački dužnosnici.

´Do podneva je uništeno šest raketa´, izvijestio je predstavnik ministarstva informiranja. Nešto ranije mediji su izvijestili kako je za danas planirano uništenje ´sedam do devet´ raketa tipa Al-Samoud II.

UN je potvrdio da su Iračani u nedjelju uništili šest raketa Al-Samoud. Operacije se odvijaju uz nazočnost UN-ovih inspektora.

Ueki je izvijestio da su UN-ovi stružnjaci i irački dužnosnici u nedjelju navečer razgovarali o ´tehničkim pitanjima´ vezanim za kemijsko i biološko oružje. Zaključci s tog sastanka bit će poznati za tjedan dana.

Irak za tjedan dana predaje izviješće o antraksu i VX-u

Ujedinjeni narodi u su priopćili da će Irak u roku od tjedan dana predati izviješće o nervnom plinu VX i zalihama antraksa, kako bi se spriječio mogući američki napad.

´Irak će za tjedan dana predati izviješća o VX-u i antraksu´, rekao je glasnogovornik UN-ovih inspektora oružja u Bagdadu Hiro Ueki.

Bakterija bedrenice (ili antraksa), za koju je Irak u nedjelju priopćio da je pronašao određene količine, i nervni plin VX, koji je pronašao u tragovima, smrtonosna su oružja.

Antraks je vrlo cijenjeno bakteriološko oružje jer u obliku spora njegove bakterije mogu preživjeti desetljećima kad ih se drži u suhom i tamnom prostoru. Bedrenica se prenosi udisanjem, kožnom infekcijom ili unošenjem u organizam putem hrane.


U sva tri slučaja riječ je o istoj bakteriji, Bacillusu anthracisu, koji prodire u organizam i traži pogodno mjesto za rast. Bakterija potom oslobađa otrove koji su za čovjeka smrtonosni, ako se ne poduzme liječenje antibioticima na vrijeme.

Zaraza kožnim putem je najrasprostranjenija, što je i povijesna činjenica, jer je čovjek bedrenicu nekad dobivao nakon kontakta sa zaraženom stokom. No najstrašniji je plućni oblik zaraze.

Udisanje je glavni način prenošenja bakterije bedrenice kad se koristi kao biološko oružje zbog lakoće raspršivanja spora koje mogu ući u dišne putove.

Dišni oblik zaraze ima najdužu inkubaciju, koja može trajati i 60 dana, a koja na početku pokazuje simptome slične onima gripe. Uskoro se pojavljuju problemi s disanjem, oboljeli postane plav (cijanozan) i može pasti u komu.

VX pripada skupini nervnih otrova koji blokiraju živčani sustav, izazivaju kontrakcije mišića i konvulzije te prekid disanja i rada srca.

Poput još nekoliko nervnih otrova - sarina, tabuna i somana - VX je otkriven u Njemačkoj prije 2. svjetskog rata na temelju istraživanja o insekticidima. Jedan od najboljih protuotrova je atropin.

S obzirom na njihovu iznimnu snagu, te su plinove proizvodile i skladištile vojske SAD i bivšeg SSSR-a do potpisivanja Konvencije o kemijskom oružju 1997. u Haagu, koja zabranjuje proizvodnju i zahtijeva njihovo uništenje.

Prema izvješću Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) iz rujna 2002., Irak je možda sačuvao nekoliko stotina tona plina VX iz zaliha koje je stvorio prije rata u Zaljevu 1991.

Pročitajte više