Iračanima vraćena vlast nad zemljom dva dana prije roka

SJEDINJENE Američke Države formalno su u ponedjeljak prenijele suverenost na prijelaznu iračku vladu, službeno okončavajući spornu 14mjesečnu okupaciju dva dana prije nego što je bilo najavljeno.

Na iznenadnoj svečanosti, koja je bila gotova prije nego što je bila najavljena i prije nego što su je obični Iračani uopće bili svjesni, dosadašnji američki upravitelj Irakom Paul Bremer iračkim je dužnosnicima predao pismo kojim je dovršen prijenos vlasti.

"Ovo je povijesni, sretan dan, kojem su su radovali svi Iračani", izjavio je na svečanosti koja je počela u 10.26 po lokalnom vremenu irački predsjednik Ghazi Yawar.

"Ovo je trenutak u kojem svoju zemlju vraćamo u međunarodnu zajednicu", dodao je.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari izjavio je u Istanbulu, gdje se održava summit NATO-a, da je prijenos vlasti ubrzan u pokušaju da se izbjegnu novi krvavi napadi pobunjenika kojih je u zadnje vrijeme bilo sve više.

"Mislim da ćemo se tim teroristima, zločincima, sadamistima i protudemokratskim snagama suprotstaviti čak i tako da pomaknemo prema naprijed dan prijenosa vlasti", rekao je novinarima koji prate summit.

Iako će prijelazna vlada premijera Iyada Allawija imati "punu suverenost" prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN o prijenosu vlasti početkom ovog mjeseca, postoje ozbiiljna ograničenja u njezinim ovlastima.

Prijelazna vlada ne smije donositi dugoročne političke odluke i neće imati ovlasti nad gotovo 160 tisuća stranih vojnika koji će ostati u Iraku. Vlada ima pravo zatražiti od njih da odu, ali je najavila da to ne namjerava učiniti.

Pobunjenici su ovog mjeseca izveli niz krvavih napada kojima su željeli ugroziti prijenos vlasti, a prošlog je tjedna oteto i nekoliko stranih državljana.

U nedjelju je televizijska postaja Al-Jazeera prikazala otetog američkog marinca, a proteklog tjedna oteta su tri Turčina i pakistanski građevinski poduzetnik, kojima svima prijeti odsijecanje glave, ako se ne ispune zahtjevi otmičara, bilo to puštanje na slobodu iračkih zatvorenika ili prestanak rada stranaca za američke snage.

Te su prijetnje bacile sjenu na dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha u Istanbul zbog summita NATO-a, ali je Turska odbila pokoriti se zahtjevima otmičara, rekavši kako se "već više od 20 godina bori protiv terorističkih aktivnosti".

Snage al-Qaidinog suradnika Abu Musaba al-Zarqawija prošli su tjedan odsjekle glavu južnokorejskom taocu nakon što je Seul odbio zahtjev za povlačenjem svojih vojnika iz Iraka, a prošlog su mjeseca isto učinili s otetim Amerikancem.

Zarqawi je preuzeo odgovornost i za niz krvavih napada, u posljednje vrijeme bombaša samoubojica, kao i za napade na pet iračkih gradova u četvrtak, u kojima je ubijeno više od 100 Iračana i tri američka vojnika.

Pročitajte više