Iračka deklaracija: Rusija, Kina i Francuska optimisti

RUSIJA, Kina i Francuska ocijenile su u ponedjeljak da iračka predaja deklaracije o naoružanju za masovno uništenje povećava izglede političkog rješenja, dok SAD i Velika Britanija ne skrivaju skepticizam.

Iračka predaja deklaracije povećava izglede političkog rješenja, ocijenio je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Juri Fedorov, naglasivši kako taj napor koji je u skladu s rezolucijom 1441 ´stvara dobar temelj za političko-diplomatsko rješenje iračkog problema´.

Ako neke zemlje negativno reagiraju na taj dokument, ta situacija ne može opravdati jednostranu vojnu akciju protiv Bagdada, jasno aludirajući na SAD, rekao je Fedotov.

Moskva je uvijek izjavljivala da se protivi jednostranoj vojnoj intervenciji Amerikanaca protiv Iraka, tradicionalnog saveznika Rusije.

Kina je također potvrdila svoj stav prema kojem se iračko pitanje mora riješiti diplomatskim putem i obradovala se ´točnoj´ predaji deklaracije.

´Kineska strana drži da međunarodna zajednica mora riješiti iračko pitanje na politički način u sklopu UN-a´, ocijenilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je također optimistično reagirao na deklaraciju i izjavio je u ponedjeljak na francuskoj privatnoj radio stanici RTL da rat s Irakom nije ´neminovan´.

Washington je predaju dokumenta UN-u je u nedjelju navečer hladno primio.

´Nastavit ćemo raditi s drugim zemljama na postizanju krajnjeg cilja, zaštiti mira okončanjem gomilanja oružja za masovno uništenje koje izvodi irčaki predsjednik Sadam Husein´, navela je Bijela kuća u priopćenju.

Većina demokratskih dužnosnika američkog Kongresa izrazili su podršku repubikanskom predsjedniku Georgeu W. Buhu u kampanji protiv Iraka.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio u nedjelju da je skeptičan u pogledu mogućnosti postizanja mirnog rješenja nakon iračke predaje deklaracije. Irački predsjednik Sadam Husein, po njegovim je riječima, bio ´postojan samo u jednom: u stalnom laganju´.

Pročitajte više