Iračka izvršna vlast poziva na žurno primirje u Iraku

IRAČKO Prijelazno upravno vijeće pozvalo je na žuran prekid vatre između američkih snaga i pobunjenika protiv koalicije, napose u sunitskom gradu Falluji (pedeset kilometara zapadno od Bagdada), piše u službenom priopćenju koje je AFP dobio u subotu.

"Pozivamo na žuran prekid vatre i na primjenu političkog rješenja u nekim dijelovima zemlje, poglavito u gradu Falluji", navodi se u priopćenju.

Marinci su u ponedjeljak počeli operaciju velikih razmjera protiv pripadnika gerile u pobunjenoj Falluji, gdje je, prema riječima iračkog dužnosnika, poginulo više od 400 civila.

Prijelazno upravno vijeće održalo je u petak izvanrednu sjednicu kako bi raspravljalo o "teškom i bolnom stanju u zemlji i o mjerama koje treba poduzeti za rješavanje te krize", dodaje se u tekstu.

Američki civilni upravitelj u Iraku Paul Bremer objavio je u petak jednostrano primirje od 24 sata kako bi zaustavio sukob u Falluji i omogućio provedbu pregovora o pružanju pomoći stanovnicima toga grada, ali su zapovjednici marinaca na terenu izjavili za AFP da je primirje trajalo samo 90 minuta.

(Hina) xvrad yrt

Pročitajte više