Iračka oporba želi voditi poslijeratni Irak

ČELNIK iračkih Kurda rekao je Washingtonu da će biti lako svrgnuti predsjednika Sadama Huseina, ali da će teško voditi zemlju bez pomoći oporbenih čelnika, koji traže pravo glasa glede budućnosti Iraka.

Iračka podijeljena oporba, zabrinuta zbog američkih prijedloga o vojnoj vlasti nakon svrgnuća Sadama, pokušava uspostaviti odbor čelnika koji bi, kako se nada, mogao biti dio buduće iračke vlade.

Jalal Talabani, čija Patriotska unija Kurdistana (PUK) ima pod svojom vlašću pola kurdske enklave na sjeveru Iraka gdje se održava sastanak oporbenih čelnika, podsjetio je na američka obećanja da će dopustiti Iračanima da sami vladaju kako bi se zauzeo za ulogu oporbe.

´Kao prijatelj... želio bih reći da je osloboditi Irak lako, ali da je upravljati njime teško´, rekao je Talabani na summitu oporbe u kojem sudjeluje i američki izaslanik Zalmay Khalilzad.

´Upravljanje Irakom zahtjeva potpunu suradnju s iračkim oporbenim snagama, predstavnikom iračkog naroda, kako bi se postigla... demokratska vlast u Iraku´.

Khalilzad, koji je imao sličnu ulogu nakon pada talibana u Afganistanu, umanjio je mogućnost dugotrajne vojne uprave u razgovorima sa Sadamovim protivnicima u srijedu, ali je ostavio otvorena vrata za suradnju s elementima iračke vojske i birokracije - što je odbacila većina oporbe.

Pročitajte više